Odrasli

SVE ŽENE STARIJE OD 50 GODINA MORAJU DA JEDU OVU VOĆKU: Čini čuda, ima minimalno kalorija i brzo zasiti

Bogat je i vitaminom C.

04.09.2024 07:30

SVE ŽENE STARIJE OD 50 GODINA MORAJU DA JEDU OVU VOĆKU: Čini čuda, ima minimalno kalorija i brzo zasiti
Shutterstock

Kako starimo, važno je prilagoditi ishranu svojim promenjenim potrebama. Žene u pedesetim godinama posebno treba da vode računa o unosu zdrave hrane i vitamina kako bi održale svoje zdravlje i energiju. Jedna od namirnica koja se posebno preporučuje jeste mango, voće koje je prava zdravstvena bomba sa brojnim beneficijama.

Mango je bogat vitaminom C, što ga čini odličnim pojačivačem imuniteta, a takođe je i izvor beta karotena, antioksidansa. Osim toga, mango je koristan i za one koji žele da smršaju, zbog svog zasitnog efekta, niske kalorijske vrednosti i visokog udela luteina, koji pomaže u eliminaciji toksina. Takođe, ovaj egzotični plod sadrži i kalijum, kalcijum i magnezijum, što ga čini izuzetno korisnim za održavanje ravnoteže elektrolita u organizmu.

U pedesetim godinama, važno je obratiti pažnju na prilagođavanje ishrane kako bismo osigurali adekvatan unos svih potrebnih hranljivih materija. 

Shutterstock

Mango ima minimalno kalorija

Jedna šolja (165 grama) svežeg manga sadrži manje od 100 kalorija i ima veoma nisku gustinu kalorija, što znači da ima malo kalorija za količinu hrane koju daje. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje svežeg voća kao što je mango na početku obroka može pomoći da se ne prejedate kasnije tokom obroka, piše Healthline.

Mango je prepun polifenola, biljnih jedinjenja koja deluju kao antioksidansi za zaštitu tela. Mango je dobar izvor hranljivih materija za jačanje imuniteta.

Jedna šolja (165 grama) manga obezbeđuje 10 odsto vaših dnevnih potreba za vitaminom. Vitamin A je neophodan za zdrav imuni sistem. Nedostatak ovog vitamina povezan je sa većim rizikom od infekcije.

Mango sadrži hranljive materije koje podržavaju zdravo srce. Na primer, nudi magnezijum i kalijum, koji pomažu u održavanju zdravog krvotoka. Ovi hranljivi sastojci pomažu krvnim sudovima da se opuste, promovišući niže nivoe krvnog pritiska. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)