Odrasli

SAMO JEDNA NAMIRNICA REŠAVA VELIKI PROBLEM NA STOPALIMA: Već je imate u kući, samo ne znate da možete da je koristite i na ovaj način!

Ovo nije samo estetskih problem, već često i vrlo bolan.

31.08.2024 11:45

SAMO JEDNA NAMIRNICA REŠAVA VELIKI PROBLEM NA STOPALIMA: Već je imate u kući, samo ne znate da možete da je koristite i na ovaj način!
Pixabay

Leto je vreme kad lekari preporučuju da što češće i duže hodamo bosi i u obući sa otvorenim stopalom. Međutim, to u prvi plan izbacuje probelm koji imaju mnoge žene, a bogami i muškarci - ispcale i ružne pete, ali i kurje oko koje se javlja među prstima na nogama kao posledica neudobne i tesne obuće.

Ovo nije samo estetski već često i vrlo bolan problem, što bi rekle naše bake - boli kao u oko.

Šta je uzrok?

Ispucale pete su znak nedovoljne nege stopala, a ne samo preterano izlaganje ili nedostatak vlage. Tokom zime, naše noge ušuškane su u čarape i cipele, pa nega stopala često bude zanemarena. Setimo ih se onda kada treba da uskočimo u sandale i tek tada počinjemo intenzivno da ih mažemo. Kao se približava jesen i zima kad će naše noge ponovo biti obući, sad je najbolji problem da rešite ovaj problem na duži rok.

Shutterstock

Postoje brojni mogući uzroci pojave zadebljalih i ispucalih peta

 

Kako ističu stručnjaci mogući uzroci pucanja peta:

  • Dehidratacija
  • Nedostatak vitamina i minerala (uglavnom cinka, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma)
  • Pritisak (rad na nogama, produženo hodanje, višak telesne težine)
  • Starost (koža gubi elastičnost sa godinama)
  • Neprikladna odnosno loša obuća i loše držanje
  • Nepravilna higijena,
  • Gljivične infekcije
  • Hormonalne promene

Jeda n od najboljih prirodnih načina da se rešite ispcalih peta već imate u svom frižideru. U pitanju je kokosovo ulje. Postupaj je vrlo jednostava - pre spavanja dobro umasirajte kokosovo ulje u stopala, obujte čarape  i ujutru će vaša stopala biti meka.

Ukoliko već imate zadebljanje na petama biće neophodno da prvo otkiselite noge u toploj vodi kako bi tvrda koža omekšala i lakše se uklonila. Možete u vodu dodati kašičicu meda, malo soli, a potom pete istrljajte kamenom za pete kako biste uklonili višak kože. 

Šta je kurje oko?

Kurje oko je zadebljanje na koži koje vremenom može da postane bolno. Najčešće je okruglog oblika, i vrši pritisak na unutrašnje slojeve kože što može da bude bolno. Postoji 2 vrste kurjeg oka -  tvrdo i meko.

Tvrdo kurje oko obično izlazi na manjim nožnim prstima ili sa spoljašnje strane malog prsta na nozi. Na ovim mestima neudobna obuća obično kreira najveće oštećenje.

Shutterstock

Kurje oko nastaje usled neudobne odeće i zahteva pažljivije lečenje

 

Meko kurje oko može da nastane između prstiju na nogama, i najčešće se pojavljuje između četvrtog i petog prsta. Ova vrsta kurjeg oka je mekša zbog znoja između prstiju. Meko kurje oko nekad može da se inficira. Pojedina istraživanja ukauzuju da čak 20 odsto populacije ima probleme ove vrste. 

Kurje oko je zahtevnije za lečenje, pa je najbolje kupiti neki od već pripremljenih preparata u apoteci ili potražite savet od pedikira.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)