Odrasli

DA LI JE ZDRAVIJI DEZODORANS ILI ANTIPERSPIRANT? Doktorka Jovana tvrdi da je OVAJ bolji, ali se koristi samo uveče

Stručnjak objašnjava razliku i šta je efikasnije.

25.08.2024 11:20

DA LI JE ZDRAVIJI DEZODORANS ILI ANTIPERSPIRANT? Doktorka Jovana tvrdi da je OVAJ bolji, ali se koristi samo uveče
youtube.com/PRVA, Shutterstock

Preterano znojenje je karakteristično za leto, te je negde i realno da često koristimo proizvode kako bismo se lepše i bolje osećali. Mnogi ne znaju razliku između dezodoransa i antiperspiranta te često greše u načinu korišćenja i pravo dejstvo istih ni ne osete. Doktorka Jovana Perišić dermatovenerolog objašnjava razliku i kako treba da se koristi aniperspirant ako se preterano znojite.

- I jedan i drugi se koriste kao protekcija od znojenja, dezodorans je laganija varijanta i deluje tako što neutralište mirise i bakterije koje žive u pazdušnoj regiji i proizvode neprijatne mirise. Antiperspirant je složeniji proizvod koji koristimo kada želimo da sprečimo prekomerno znojenje, savetujemo ga pacijentima koji pate od pojačanog znojenja, ali danas se koristi često, posebno u letnjim periodima - rekla je doktorka.

Mnogi će onda posegnuti pre za antiperspirantnom, a ne za dezodoransom, te je logično pitanje da li je to dobro.

youtube.com/PRVA

Kako se koristi antiperspirant


- U načelu sve zavisi od potreba, ako imamo problema sa pojačanim znojenjem, to su pacijenti koji su već posetili dermatologa i dobili su preporuku kako da koriste. Bitno je da znamo da su to proizvodi koji sadrže određene supstance koje blokiraju znojenje, često ljudi pitaju da li je to problem, kada govorimo o pazdušnoj jami to nije neka velika regija, nećemo konpromitovati taj prirodni proces termoregulacije - rekla je doktorka u emisiji 150 minuta na Prvoj TV.

Takođe, objašnjava da je veoma bitno znati kako se koristi antiperspirant.

- Važno je napomenuti da mnogi ne znaju da stave adekvatno antiperspirant, nego ga stavimo kao dezodorans (čim se istuširamo ujutru, popodne), za pravilnu upotrebu jako je važno da koža bude čista, ali i dobro osušena. Na suvu kožu se pred spavanje stavlja, ne tokom dana nekoliko puta, nego samo uveče i pustimo da prenoći. Ako koristimo antiperspirant ne znači da ne možemo da koristimo i dezodoranse, ako neko želi tokom dana, nakon novog tuširanja može dezodorans, ali antiperspirant se koristi samo uveče da bi imali puno dejstvo. Isto je važno reći da posle njega mora da prođe nekoliko sati, da bismo nešto drugo koristili - zaključuje doktorka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)