Odrasli

MUČNINU TOKOM VOŽNJE MOŽETE DA SPREČITE ZA 3 SEKUNDE: Jedna voćka je ključna, evo šta morate da uradite (VIDEO)

Pojava koja može da vam uprpasti svako putovanje.

17.08.2024 07:01

MUČNINU TOKOM VOŽNJE MOŽETE DA SPREČITE ZA 3 SEKUNDE: Jedna voćka je ključna, evo šta morate da uradite (VIDEO)
Shutterstock

Mnogim ljudima prisedne odlazak na odmor zbog mučnine tokom vožnje. Ovo je veoma neprijatno i kada vas mučnina i nagon za povraćanjem pritisnu, više vam nije do letovanja. Međutim, ako do sada niste probali, možda se rešenje vašeg problema krije u limunu.

Naime, doktor Karan Radž, čiji su snimci veoma popularni na Tik Toku, objašnjava da je čulo mirisa blisko povezano sa limbičkim sistemom, koji reguliše mučninu, tako da udisanje mirisa limuna stimuliše limbički sistem da pomogne u ublažavanju mučnine.

- Aroma limuna povećava proizvodnju pljuvačke i podstiče pražnjenje želuca, što znači manje simptoma mučnine. Takođe, snažan miris citrusa takođe skreće pažnju u mozgu sa mučnine - objasnio je Radž i dodao:

- Ovo možda neće funkionisati kod svakoga, ali upotreba đumbira, ulja od nane ili bilo kog drugog citrusa su jeftine mere protiv mučnine koje ne zahtevaju lekove.

Doktor Džozef Salhab, gastroenterolog sa Floride smatra da je trik sa limunom sasvim opravdan.

- To ne mora obavezno da ima veze baš sa limunom, moguće je da je ovde važnije duboko disanje. Kad god duboko udahnete ili izdahnete neki miris, šalje se signal mozgu, što može da dovede do opuštanja i smanjenja pritiska u stomaku - navodi Salhab, prenosi nypost.com.

On predlaže da polako udišete kroz nos, pa potom zadržite dah na tri sekunde, pre nego što izdahnete vazduh.  

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)