Odrasli

ZAŠTO NE SMETE DA ODMRZAVATE HRANU NA SOBNOJ TEMPERATURI? Samo na ovaj način ćete izbeći opasnu infekciju!

Leti morate da vodite mnogo više računa o čuvanju hrane.

13.08.2024 07:30

ZAŠTO NE SMETE DA ODMRZAVATE HRANU NA SOBNOJ TEMPERATURI? Samo na ovaj način ćete izbeći opasnu infekciju!
Shutterstock

Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi, naročito po velikoj vrućini može da bude rizično, a to se naročito odnosi na meso, ribu i piletinu. Sobna temperatura ubrzava pojavu bakterija kao što su salmonela i ešerihija koli, što drastično povećava rizik od trovanja hrane

Stručnjaci upozoravaju da će se hrana koju odmrzavate na temeperaturi između 4 i 60 stepeni Celzijusa, što se naziva opasnom zonom, brzo pokvariti, posebno leti.

Takođe, savetuje se da najviše dva sata smete da hranu odmrzavate na sobnoj temeperaturi.

Posebna pažnja pri odmrzavanju hrane

Neke namirnice, poput mesa, mleka, mlečnih proizvoda i jaja, podložnije su brzom kvarenju, posebno leti. Takođe, važno je obratiti pažnju na higijenu rukovanja kontaminiranom hranom, poput neopranih voća i povrća, kako bi se izbegle bakterijske infekcije.

Odmrzavanje u frižideru

Najsigurniji način odmrzavanja hrane je u frižideru, iako može potrajati duže. Ovaj metod omogućava da hrana ostane na bezbednoj temperaturi tokom procesa odmrzavanja.

Shutterstock

Leti izbegavajte odmrzavanje van frižidera

 

Korišćenje mikrotalasne pećnice

Mikrotalasna pećnica je pogodna za brzo odmrzavanje manjih komada hrane, ali je važno odmrznutu hranu odmah pripremiti kako bi se izbegao rizik od razvoja bakterija.

Hladna voda

Odmrzavanje hrane u hladnoj vodi je brz i siguran metod ako se pravilno primeni. Hranu treba zatvoriti u hermetički zatvorenu plastičnu kesu i potopiti je u hladnu vodu, menjajući vodu svakih 30 minuta kako bi se održala temperatura.

Termička obrada hrane

Termičkom obradom namirnica smanjuje se rizik od bolesti, pa se preporučuje jesti sveže pripremljena jela ili ih brzo čuvati u frižideru kako bi se sprečilo kvarenje. Sirove suvo kobasice, mesne prerađevine i meki sirevi posebno zahtevaju pažnju kako bi se izbegle eventualne opasnosti od trovanja hranom, prenosi fsis.usda.gov.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)