Odrasli

SUVE I ISPUCALE USNE NISU UVEK BEZAZLENE, AKO VIDITE OVO, ODMAH SE JAVITE LEKARU: Najčešći simptomi i načini lečenja

Ovo se dešava svima, a razlozi su mnogobrojni.

12.08.2024 15:16

SUVE I ISPUCALE USNE NISU UVEK BEZAZLENE, AKO VIDITE OVO, ODMAH SE JAVITE LEKARU: Najčešći simptomi i načini lečenja
Shutterstock

Tokom vrelih dana, dehidracija može uzrokovati suve i ispucale usne, stanje poznato kao heilitis. Iako se obično povezuje sa zimom, heilitis može nastati i zbog ekstremnih temperatura, alergija ili infekcija. Pravilan tretman i nega mogu pomoći, ali ako simptomi potraju, možda je potrebno potražiti medicinsku pomoć.

Simptomi heilitisa

Simptomi heilitisa mogu biti suvoća i osećaj napetosti, stvaranje pukotina i ljuštenje kože, crvenilo i upala, bol i osetljivost, krvarenje iz ranica, kao i pojava čireva. Ovi simptomi mogu biti znakovi zdravstvenih problema i zahtevaju pažljivu negu.

Uzroci heilitisa

Različiti faktori mogu izazvati suve ili ispucale usne, uključujući dehidraciju, ekstremne temperature, alergijske reakcije, nedostatak vitamina, infekcije, loše navike poput oblizivanja usana, određeni lekovi i autoimune poremećaje.

Lečenje suvih usana

Lečenje suvih ili ispucalih usana obuhvata promene u načinu života i upotrebu određenih kozmetičkih proizvoda.

Shutterstock

Na ove detalje morate da obratite pažnju

 

To može uključivati upotrebu hidratantnih balzama za usne, izbegavanje lizanja usana, unos dovoljno tečnosti, upotrebu ovlaživača vazduha u suvim prostorijama, izbegavanje iritacija i alergena, kao i zamenu vitamina ako je uzrok njihov nedostatak.

U nekim slučajevima, lekar može prepisati i lokalne antibiotike ili antifungalne kreme.

Šta da uradite ako vam ispucale usne krvare?

U slučaju krvarenja, važno je održavati usne čistim kako biste sprečili infekcije. Takođe, potrebno je potražiti savet farmaceuta pri izboru antiseptičkog melema ili masti koji će pomoći da se rana brže zaraste, prenosi adiva.hr.

Kada morate da potražite pomoć lekara?

Potrebno je potražiti medicinsku pomoć ukoliko usne ne zarastaju uprkos merama samopomoći, ukoliko postoji jak bol ili krvarenje, sumnja na infekciju, ili se pojave drugi simptomi kao što su groznica ili otok, posebno ako osoba ima autoimunu ili hroničnu bolest.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)