Odrasli

AKO SE NE ZNOJITE PO VRUĆINI, TRAŽITE POMOĆ LEKARA: Kako da se spremite za Lucifera i zašto je broj 39 najvažniji!

Simptome toplotnog udara morate ozbiljno da shvatite.

07.08.2024 10:35

AKO SE NE ZNOJITE PO VRUĆINI, TRAŽITE POMOĆ LEKARA: Kako da se spremite za Lucifera i zašto je broj 39 najvažniji!
Shutterstock

Novi talas paklenih vrućina koji je dobio naziv Lucifer, narednih dana će pogoditi Srbiju, i zato je veoma važno da se pripremite za visoke temeperature. Bitno je da naučite i kako da pomognete svojim najbližima u slučaju sunčanice ili toplotnog udara, a posebno je važno da znate kada morate odmah da zovete Hitnu pomoć!

Još od početka jula i prethodnog talasa vrućina, svakodnevno se objavljuju informacije o zaštiti od sunca, šta treba da se jede i pije, i koja je preventiva kako bi se na najbolji način izbegle bilo kakve posledice.

Međutim, ekstremno je važno ponoviti koji su najvažniji simptomi toplotnog udara.

Prestali ste da se znojite 

Iako imate osećaj da se "topite" na suncu, više se ne znojite i to je jedan od najvažnijih znakova toplotnog udara. Vaše telo je tokom toplotnog udara toliko dehidrirano da prirodni proces hlađenja prestaje. Ako se brzo ne ohladite, temperatura će nastaviti da raste.

Zbunjenost

Ispostavilo se da osećaj zbunjenosti nije neuobičajen kada imate toplotni udar jer dehidracija može da ošteti vaš mozak. Naime, posledica dehidracije je da se mozak skuplja i tada dolazi do smanjenog protoka krvi.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd se navodi detaljno uputstvo kako da prepoznate simptome toplotnog udara, i kako da pomognete sebi ali i drugima.

Zdravstvene tegobe izazvane vrućinom

Ako osetite vrtoglavicu, slabost, malaksalost, uznemirenost ili jaku žeđ i jaku glavobolju:

Potražite pomoć, sklonite se na neko hladnije mesto i izmerite temperaturu.

Popijte vodu ili nezaslađeni razređeni voćni sok (više puta po par gutljaja).

Shutterstock

Morate da budete oprezni po vrućini

 

Ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili stomaku, što se često javlja često posle fizičkog rada ili vežbanja po veoma toplom vremenu:

Smirite se i lezite u rashlađenu prostoriju. Pijte tečnosti koje sadrže elektrolite (npr. supa, smuti od povrća i sl.), a ako grčevi traju duže od sat vremena, potražite medicinsku pomoć.

Konsultujte lekara u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe traju duže!

Ako član vaše porodice ili ljudi kojima pomažete imaju vruću suvu kožu ili delirijum (nesuvislo pričaju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme sa vidom i slabost, konvulzije i/ili su bez svesti, odmah pozovite Hitnu pomoć!

Shutterstock

Održavajte telesnu temperaturu ispod 39 stepeni

Dok čekate Hitnu pomoć, stavite osobu u hladnu prostoriju u horizontalnom položaju, podignite joj noge, skinite odeću i počnite sa spoljnim hlađenjem- stavite joj hladne obloge za vrat, pod pazuh i na prepone ili je rashladite pomoću ventilatora, većom krpom ili prskanjem vodom temperature 25-30˚S.
Izmerite telesnu temperaturu i održavajte je ispod 39˚S.

Nemojte joj na svoju ruku davati lekove za snižavanje temperature (nikako acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol)

Ukoliko osoba izgubi svet postavite je u položaj na bok.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)