Odrasli

SRBI UBRIZGAVAJU BOTOKS U KOŽU GLAVE DA BI SPREČILI MIGRENE: Dr Matejin objašnjava kome je namenjen ovaj tretman

Kako se čini, za mnoge koje muči migrena postoji brzo rešenje - a evo i ko sme da se podvrgne tome.

05.07.2024 14:05

SRBI UBRIZGAVAJU BOTOKS U KOŽU GLAVE DA BI SPREČILI MIGRENE: Dr Matejin objašnjava kome je namenjen ovaj tretman
Shutterstock

U susret velikim vrućinama, koje su često okidači glavobolja i migrena, odlučili smo da zatražimo savet od dr Predraga Matejina o sve popularnijem botoksu protiv glavobolja. On za Srećnu republiku otkriva da li je ovaj tretman botoksom protiv migrena preporučljiv i ko ga može raditi.

Oni koje muče migrene potvrdiće vam da se bude sa nesnosnim bolovima u određenom predelu glave, a bol može da traje satima, ali i danima. Letnje vrućine su za neke poseban okidač, a to su dokazala i mnoga istraživanja i tada su u potražnji za adekvatnim rešenjem za svoju glavobolju.

Evo kako deluje botoks protiv glavobolje

Dok jedni traže pomoć lekara drugi spuštaju roletne i zamračuju sobu a dan provode ležeći u krevetu kako bi im glavobolja prestala. Oko 90 odsto ljudi ne može da funkcioniše kada se jave napadi migrene, međutim, postoje načini da mnogi ublaže svoj bol i to odlaskom na botoks.

- Botoks se daje ispod kože, u određene mišiće i tokom primene i ispitivanja botoksa primećeno je da pacijentkinje koje su ranije imale migrene, češće u toku meseca, nakon što su dobile botoks te migrene prestaju dok botoks deluje. Dokazano je da na određenu vrstu migrena koju izaziva spazam mišića poglavine, to su one migrene koje su jednostrane one su povezane sa spazmom ili grčom mišića ili temporalne regije ili parijetalne on deluje. U zavisnosti od toga gde kreće migrena, da li je to čelo, potiljak slepoočnica, u tu regiju može da se ubrizga botoks da relaksira mišiće i spreči stezanje i grčeve i ukloni glavobolju - objašnjava doktor.

shutterstock.com

Većina se bori sa strašnim migrenama, naročito kada nastupe velike vrućine

Doktor naglašava da se pacijentu mora objasniti da nisu sve migrene iste i da one koje nastaju zbog drugih poremećaja visokog ili niskog krvnog pritiska, ili drugog razloga ne mogu da se leče botoksom, ali da one koje izaziva grč mišića mogu da se eliminišu botoksom.

Evo koliko traje efekat

On otkriva da kod ovog tretmana nema nikakvih rizika niti nuspojava jer su doze male, tako da nema preosetljivosti, alergili ili bilo kakvih infekcija. Tretman ima isti efekat trajanja kao kod estetske medicine.

- Efekat je četiri do šest meseci a onda se tretman ponavlja po želji. Ako im je tretman zaustavio glavobolju pacijentkinje se javljaju da ga ponove jer su motivisane ukoliko je imao pozitivan ishod pa se javljaju na šest meseci - napominje on.

Botoks protiv glavobolja se kod nas radi ali dr Matejin objašnjava da se za ovaj tretman kod nas još uvek toliko ne zna i da još to nije toliko ušlo u praksu ali da ima pacijentkinja koje su primetile da primena botoksa iz estetskih razloga njima pomaže da se smanje migrene ili prorede, pa takve pacijntkinje dolaze da traže to, dok ima i onih koji su se informisali putem Interneta.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)