Odrasli

JEDAN ORGAN OTKRIVA STANJE ORGANIZMA: Isplazite jezik i saznajte treba li da pijete kafu ili ne

Kofein u kombinaciji sa toplotom kod pojednih može izazvati više štete nego koristi.

16.06.2024 17:20

JEDAN ORGAN OTKRIVA STANJE ORGANIZMA: Isplazite jezik i saznajte treba li da pijete kafu ili ne
Shutterstock

Mnogi od nas započinju dan šoljicom omiljenog napitka - kafe. Međutim, većina ne zna da jezik može otkriti da li je kafa prijatelj ili neprijatelj organizma. Dr Anis Kalaf upozorava da bi konzumacija kafe mogla pogoršati određene procese u vašem telu, a jedan od načina da saznate da li je to slučaj je da pažljivo pogledate svoj jezik.

- Možete otići do ogledala i napraviti mali test da biste saznali. Ako vam se jezik čini ispucanim i žutim, možda imate neravnotežu u telu i piće sa kofeinom bi to moglo pogoršati. Ovo je tzv. "nedostatak yina", u kombinaciji sa toplotom i vlagom, što u osnovi znači nedostatak tečnosti ili hladnoće, uz preovladavajuću toplotu - objašnjava on, a o tome piše i Daily  Express.

shutterstock.com

Mnogi uživaju u jutarnjem ispijanju kafe

Prema dr. Kalafu, "nedostatak yina" je stanje u kome našem telu nedostaju hranjive materije, ostavljajući nas nemirnim i pregrejanim. Kafa, kao zagrevajući stimulans, može pojačati ove simptome. Međutim, važno je napomenuti da debeli žuti sloj na jeziku obično ukazuje na neravnotežu u probavnom sistemu tela, a ne nužno na netolerantnost prema kafi.

- Ovaj sloj može biti posledica loše oralne higijene, dehidracije ili prisustva bakterija i gljivica. Iako kafa obično nije direktni uzrok ovakvog sloja, može pogoršati uslove koji dovode do njega - ističe dr Kalaf.

Shutterstock

Proverite imate li žuti sloj na jeziku

Osim promena na jeziku, konzumacija kafe može dovesti do drugih neželjenih efekata kao što su neugodnost u želucu, refluks kiseline, česte glavobolje ili migrene. Kafa je kisela i može promeniti pH ravnotežu u ustima, što može doprineti razmnožavanju bakterija i gljivica, dovodeći do žutog sloja na jeziku.

- Takođe, česte glavobolje ili migrene ponekad mogu biti povezane sa preteranim unosom kafe, posebno ako se konzumiraju velike količine tokom dana. Ako ste zabrinuti zbog boje ili teksture vašeg jezika ili bilo kojih drugih neobičnih simptoma, posetite vašeg lekar opšte prakse i posavetujte se - zaključujue dr Kalaf.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)