Odrasli

DEŠAVAJU VAM SE UOBIČAJENI PROBLEMI OD POVEĆANJA KILAŽE DO SMANJENOG LIBIDA: Odgovor za ta i druga stanja je u hormonima

Oni utiču na celokupno vaše zdravlje.

27.05.2024 11:40

DEŠAVAJU VAM SE UOBIČAJENI PROBLEMI OD POVEĆANJA KILAŽE DO SMANJENOG LIBIDA: Odgovor za ta i druga stanja je u hormonima
shutterstock

Poslednjih godina sve je više pažnje usmereno ka ulozi hormona u regulisanju zdravlja. Iako se često smatra da su hormonski problemi isključivo povezani sa ženskim zdravljem, istina je da i muškarci žive pod uticajem hormona. Hormoni igraju ključnu ulogu u regulisanju fizioloških procesa i održavanju ravnoteže u organizmu. Međutim, hormonski disbalans može dovesti do različitih simptoma i zdravstvenih problema, kako kod muškaraca, tako i kod žena, a o tome piše i The Sun.

Kortizol i višak masnih naslaga

Kortizol, poznat i kao "hormon stresa", može igrati ulogu u povećanju telesnih masnih naslaga, posebno u predelu stomaka, tokom stresnih perioda kao što je prolazak kroz menopauzu. Uz to, dugotrajan stres može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih oboljenja, gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i hipertenzije. Za smanjenje nivoa kortizola i gubitak masnih naslaga, preporučuje se provođenje vremena napolju, vežbanje poput brze šetnje i treninga snage, kao i opuštajuće tehnike disanja koje mogu pomoći u smanjenju stresa.

Shutterstock

Uzrok masnih naslaga je u hormonima

Estrogen, progesteron i raspoloženje

Promene nivoa estrogena i progesterona tokom menstrualnog ciklusa ili u periodu perimenopauze mogu uticati na raspoloženje, telesnu težinu i druge simptome kao što su akne, masna kosa, bol i nadutost dojki. Kod muškaraca, disbalans ovih hormona može dovesti do povećanog rizika od osteoporoze, erektilne disfunkcije, promene raspoloženja i nakupljanja masnih naslaga u predelu stomaka.

Testosteron i gubitak energije

Testosteron, primarni muški polni hormon, takođe je prisutan kod žena i njegov pad tokom menopauze može izazvati gubitak energije, problem sa koncentracijom i glavobolje kod oba pola. Takođe, disbalans testosterona može dovesti do gubitka mišićne mase, što se često manifestuje kod muškaraca kroz erektilnu disfunkciju i promene raspoloženja. Kod žena, nedostatak ovog hormona može dovesti do smanjenja libida i problema sa spavanjem.

Shutterstock

Testosteron takođe igra bitnu ulogu

Hormoni štitne žlezde i promene u telesnoj težini

Hormoni štitne žlezde igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma. Nedostatak ovih hormona može dovesti do usporenog metabolizma, povećanja telesne težine, umora i osećaja hladnoće, dok višak može izazvati gubitak telesne težine, povećan apetit i netoleranciju na toplotu. Problemi sa štitnom žlezdom takođe mogu uticati na menstrualni ciklus i pubertet, a mogu izazvati simptome poput proređene kose i umora.

Insulin i simptomi dijabetesa

Insulin je ključni hormon za unos glukoze iz hrane u ćelije organizma. Nedostatak ili neefikasnost insulina može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi i razvoja dijabetesa. Simptomi dijabetesa mogu uključivati često mokrenje, povećanu žeđ i gubitak telesne težine. Žene sa insulinskom rezistencijom mogu imati višak muških hormona, što može dovesti do sindroma policističnih jajnika i problema sa začećem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)