Odrasli

KRALJU ČARLSU SE JAVIO ČUDAN SIMPTOM OD HEMOTERAPIJE: Izgubio je čulo ukusa, a nama je onkolog rekao da li je to normalno (FOTO)

Prof. dr Vladimir Kovčin istakao da je to veoma retko i netipično, a evo i šta može da znači.

15.05.2024 19:40

KRALJU ČARLSU SE JAVIO ČUDAN SIMPTOM OD HEMOTERAPIJE: Izgubio je čulo ukusa, a nama je onkolog rekao da li je to normalno (FOTO)
GEORGE ROGERS / Sipa Press / Profimedia, Printscreen/Youtube/K1 Televizija

Kralj Čarls III (75) boluje od karcinoma, a tokom posete Muzeju vojne avijacije u Hempširu, Engleskoj, otkrio je da je nedavno izgubio čulo ukusa. Britanski veteran Aron Maplebek priznao je kralju da je izgubio čulo ukusa tokom lečenja raka prošle godine. Čarls je odgovorio da se isto desilo i njemu.

Onkolog prof. dr Vladimir Kovčin za Srećnu Republiku otkriva koje su to posledice hemoterapije i da li je gubitak ukusa jedna od njih.

- Postoji veliki broj lekova koji se daju u vidu hemioterapije, a zavisi od bolesti do bolesti. Mi ne znamo koju vrstu hemioterapije je kralj dobio, tako da i i neželjena dejstva mogu da budu najrazličitija od strane svih organskih sistema. Najčešći simptomi odražavaju se na krvnoj slici, tu je i opadanje kose i mučnina. Takođe dešava se neuropatija, javljaju se oštećena srca, digistivni problemi, dijareje, postoji preosetljivost na citostatike, tako da je veoma teško komentarisati taj nedostatak čula ukusa, koji nije tipično neželjeno dejstvo kao reakcija na hemioterapiju. Pre mislim da je to nešto drugo, nego da je vezano za lekove. To može da bude i tumor u centralnom nervnom sistemu ili metastaza u centralnom nervnom sistemu - objasnio je prof. dr Kovčin.

Foto: YouTube/Printscreen

Onkolog prof. dr Vladimir Kovčin

Podsećamo, kralj je saznao za svoju dijagnozu u februaru nakon što je podvrgnut proceduri za uvećanu prostatu. Tamo su lekari otkrili "poseban problem od značaja" koji zahteva lečenje, a ispostavilo se da je karcinom. Bakingemska palata kasnije je pojasnila da se ipak ne radi o karcinomu prostate. Čarls je javno progovorio o svojoj borbi sa kancerom samo nekoliko dana nakon što je izašla vest o njegovoj dijagnozi.

- Želeo bih da izrazim najiskreniju zahvalnost za brojne poruke podrške i lepe želje koje sam primio u poslednjih nekoliko dana. Kao što svi koji su bili pogođeni kancerom znaju, takve ljubazne misli su najveća uteha i podsticaj - istakao je on za medije.

 

 

Čarls se vratio obavezama javnog života prvi put od svoje dijagnoze krajem aprila. Posetio je centar za lečenje raka na Univerzitetskoj bolnici Mekmilan u centralnom Londonu sa svojom suprugom, kraljicom Kamilom, u tom trenutku.

Prema Američkom udruženju za borbu protiv raka, određene vrste raka i njihovo lečenje mogu promeniti čulo ukusa i mirisa kod pacijenta. Obično, nedostatak ukusa može nestati nakon završetka lečenja, ali sporedni efekat ponekad može trajati duže. Ovo udruženje preporučuje isprobavanje bezšećernih bombona od limuna, žvakaće gume ili peperminta i začinjene hrane sa kiselkastim ukusima, u zavisnosti od toga da li neko primećuje promenu ukusa ili mirisa, a o tome piše i NY Post.

Samir Hussein via AP

Kralj Čarls III

BONUS VIDEO:

Komentari (0)