Odrasli

I HRANA MOŽE DA SAČUVA PROSTATU: Ove namirnice će vam biti od velike koristi

Problemi sa muškom polnom žlezdom nisu retki, posebno kod starijih, pa je važno obratiti pažnju na prevenciju

16.03.2024 09:35

I HRANA MOŽE DA SAČUVA PROSTATU: Ove namirnice će vam biti od velike koristi
shutterstock.com

Prostata je mala žlezda veličine kestena, smeštena ispred kraja debelog creva, odmah ispod bešike i prisutna je samo kod muškaraca. Njena osnovna funkcija je proizvodnja sekreta, koji čini najveći deo semene tečnosti i obezbeđuje život spermatozoida. Međutim, prostata je zbog svog položaja povezana i sa radom urinarnog sistema, te može izazvati poteškoće u vezi sa mokrenjem, poput otežane kontrole bešike ili slabog protoka urina.

shutterstock

Lako do zdravije prostate

Namirnice za zdravlje prostate

Istraživanja su pokazala da zdrava i uravnotežena ishrana može doprineti smanjenju rizika od problema sa prostatom. Namirnice poput paradajza, zelenog čaja, brokolija, mahunarki i soje sadrže moćne antioksidante i ključne fitoestrogene koji štite od slobodnih radikala i mogu da pomognu u održavanju zdravlja prostate. Takođe, lekari preporučuju i sirove semenke bundeve koje su pune cinka i predstavljaju pravu riznicu minerala važnih za očuvanje zdravlja prostate i smanjenje rizika od benigne hiperplazije. Njihova prednost je u tome što su dostupne tokom cele godine i možete ih jesti bilo kao užinu, bilo kao dodatak salatama ili potažima.

S druge strane, prekomerni unos alkohola se često pominje kao ozbiljna pretnja po opšte zdravlje, a kada je u pitanju zdravlje prostate, poznato je da pogoršava simptome uvećane prostate ili doprinosi učestalom mokrenju. Osim toga, kao i kofein, deluje kao diuretik i utiče na povećano lučenje urina. Alkohol u ljudskom organizmu podstiče zapaljenske procese, koji uvećavaju prostatu i dodatno otežavaju probleme sa mokrenjem.

shutterstock.com

Šetnja i zdrava ishrana su ključni

Redovna vežba za zdravlje prostate

Redovno vežbanje ne samo da smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa, već se pokazalo dobrim i za održavanje zdravlja prostate. Istraživanja su pokazala da je manja verovatnoća da će fizički aktivni muškarci imati uvećanu prostatu i da čak i vežbe umerenog intenziteta, kao što su redovne šetnje, mogu dati pozitivne rezultate.

Redovni pregledi prostate i održavanje zdravih životnih navika ključni su za prevenciju problema sa prostatom i održavanje opšteg zdravlja muškaraca.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)