Odrasli

DA LI SPAVATE U ISTOM KREVETU SA PARTNEROM? Doktor apeluje na parove da spavaju odvojeno, a evo i zašto! (FOTO)

Mišljenja su različita, a ova navika ima svoje prednosti i mane.

13.03.2024 20:52

DA LI SPAVATE U ISTOM KREVETU SA PARTNEROM? Doktor apeluje na parove da spavaju odvojeno, a evo i zašto! (FOTO)
Shutterstock

Psiholozi već godinama ukazuju da je spavanje ljubavnih partnera u istom krevetu produbljuje bliskost, ali i pozitivno utiče na san. Prema brojnim istraživanjima koje su sprovedena, parovi koji dele krevet s partnerom brže i lakše su zaspali, imali su kvalitetniji san i bili su manje umorni u odnosu na one koji spavaju u odvojenim krevetima.

Međutim, hirurg sa Univerziteta u Sanderlendu dr Karan Rajan smatra drugačije. On je upozorio da spavanje parova u istom krevetu utiče na kvalitet sna i opšte zdravlje.

shutterstock.com

Hrkanje partnera može da bude ozbiljan problem

Loše strane

Kako piše britanski Miror, on je upozorio da nemaju svi isti ciklus spavanja, a problem nastaje ukoliko jedan od partnera hrče.

- Partner koji previše hrče ili nemirno spava može da poremeti ciklus spavanja druge osobe u krevetu koja zbog toga ne može da uđe u REM fazu i utone u dubok san. A dobro znamo koliko je kvalitetan san važan za opšte zdravlje , kao što znamo i da nedostatak sna utiče na fizičko i psihičko zdravlje tokom budnog stanja - rekao je on.

Prema rečima dr Rajana, to za posledicu može imati da se jedan partner ujutru probudi savršeno odmoran, dok je drugi hronično neispavan. 

- Telesna temperatura je takođe veliki problem s obzirom na to da deljenje istog kreveta sa nekim prirodno podiže telesnu toplotu, što dovodi do nedovoljnog sna. Jedan od okidača koji vam je potreban da biste mogli da zaspite je pad osnovne telesne temperature. Deljenje kreveta povećava toplotu, tako da će vam trebati više vremena da zaspite - poručio je on. 

shutterstock.com

Deljenje istog kreveta sa nekim prirodno podiže telesnu toplotu, što dovodi do nedovoljnog sna

Njegov post na društvenim mrežama imao je više od 4,8 miliona pregleda, ali njegovi pratioci imali su podeljena mišljenja.

- Ja sam čitala brojne studije koje pokazuju da je spavanje partnera u istom krevetu veoma važno i utiče na kvalitet veze.

- Ima logike, ali ako ću već da spavam u drugom krevetu šta će mi onda žena?!

- Previše volim maženje da bih prestala da spavam u istom krevetu sa svojim mužem.

- Ja i suprug spavamo odvojeno već osam godina, nikad se bolje nisam naspavala u životu. 

- Recite to mom psu koji svaku noć dolazi u naš krevet - bili su samo neki od komentara na post dr Rajana. 

I dok stručnjaci imaju brojne razloge za i protiv spavanja u istom krevetu, mnogi predlažu skandinavski metod. Osnovni koncept ovog principa je da partneri spavaju u istom krevetu zajedno, ali da ne dele isti pokrivač, već da svako ima svoj. Spavanje pod istim pokrivačem može dovesti do čak 30 odsto više prekida sna kada jedan od partnera tokom noći povuče više pokrivača, zato je najbolje rešenje da svako ima svoj. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)