Odrasli

TRI NAPITKA ZA SMANJENJE BOLOVA IZAZVANIH ARTRITISOM: Ukusni su i pozitivno utiču na pokretljivost zglobova

Konzumiranje suplemenata nije jedini način za poboljšanje zdravlja zglobova.

25.02.2024 09:30

TRI NAPITKA ZA SMANJENJE BOLOVA IZAZVANIH ARTRITISOM: Ukusni su i pozitivno utiču na pokretljivost zglobova
shutterstock.com

Bolovi u zglobovima nisu karakteristični isključivo za starije osobe. Sve češće se javljaju i kod mladih koji dobijaju dijagnozu artritisa. Iako se artritis možda ne čini kao ozbiljan zdravstveni problem, on može značajno da naruši pokretljivost i da utiče na kvalitet života. Konzumiranje nekih zdravih napitaka može da utiče na ublažavanje artritisa, odnosno bolova koje on izaziva.

1. Mleko sa kurkumom

Kurkuma sadrži kurkumin koji deluje protivupalno i može da ublaži simptome povezane s artritisom.

- Toplo mleko sa kurkumom poznato je odavno, a njegove potencijalne prednosti uključuju smanjenje upale i bolova u zglobovima  - kaže dr Arčan Batra.

Napitak se sprema jednostavno: zagrejte šolju mleka, dodajte kašičicu kurkume u prahu, dobro promešajte i popijte sat vremena pre odlaska na spavanje.

2. Zeleni čaj

Zeleni čaj ima niz zdravstvenih prednosti, uključujući i protivupalna svojstva. Bogat antioksidansima zvanim polifenoli, zeleni čaj može da pomogne u smanjenju upale, da pozitivno utiče na zdravlje zglobova, kao i na mišiće.

Shutterstock

Zeleni čaj ima niz zdravstvenih prednosti

 

Skuvajte šolju zelenog čaja i pijuckajte topao ili hladan za povećanje energije, piše Healthshots.

3. Čaj od đumbira

Đumbir je odavno poznat po svojim protivupalnim svojstvima. Pijenje čaja od đumbira može da bude umirujuća opcija za osobe sa artritisom, jer ovaj čaj može da pomogne u smanjenju bolova i upale u zglobovima.

- Čaj od đumbira možete pripremiti tako što ćete kriške svežeg đumbira spustiti u vruću vodu ukoliko ne volite đumbir u filter vrećicama. Dodavanje malo meda ili limuna može da poboljša okus, ali i da obezbedi potencijalne zdravstvene prednosti – kaže dr Batra.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)