Odrasli

OVAJ RAK MOŽE GODINAMA DA BUDE NEOTKRIVEN: Znaci upozorenja na koje morate obratiti pažnju, jedan je posebno važan! (FOTO)

Simptomi se često mogu pomešati sa drugim oboljenjima.

24.02.2024 10:10

OVAJ RAK MOŽE GODINAMA DA BUDE NEOTKRIVEN: Znaci upozorenja na koje morate obratiti pažnju, jedan je posebno važan! (FOTO)
shutterstock.com

Rak štitne žlezde je vrsta raka za koju se predviđa da će se dramatično povećati za čak 74 odsto do 2035. godine. Iako su stope preživljavanja kod ove bolesti visoke, rana dijagnoza i započinjanje adekvatnog lečenja su ključni faktori koji mogu značajno uticati na ishod bolesti.

Profimedia

Idite na pregled dok ne bude kasno

Skriveni simptomi 

Neki od glavnih znakova karcinoma štitaste žlezde uključuju promukli glas, bol u grlu, dijareju i gubitak težine. Međutim, ovi simptomi su često povezani sa manje ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su prehlada ili grip i lako mogu ostati neprimećeni. Takođe, crvenilo lica može biti jedan od simptoma, dok je kvržica u prednjem, donjem delu vrata takođe znak koji treba shvatiti ozbiljno.

Vidljivi simptomi

Postoje i simptomi koje je teško ignorisati, kao što su kvržica u prednjem, donjem delu vrata koja polako raste, otežano gutanje ili disanje i bol u prednjem delu vrata. Ako se ovi simptomi pojave, važno je potražiti medicinsku pomoć i konsultovati lekara opšte prakse.

Shutterstock

Dok su neki simptomi očigledni, drugi se mogu ustanoviti jedino putem ultrazvuka

Faktori rizika

Neka benigna stanja štitne žlezde mogu povećati rizik od raka štitne žlezde, uključujući uvećanu štitnu žlezdu (gušavost), Hašimotovu bolest i čvorove (adenome). Takođe, prekomerna težina ili gojaznost takođe mogu povećati rizik od razvoja raka štitne žlezde.

Rak štitaste žlezde je bolest koja može dugo proći neotkrivena, a simptomi mogu biti blagi ili se mogu pripisati drugim zdravstvenim problemima. Zbog toga je važno da ljudi budu svesni simptoma i da redovno posećuju lekara radi preventivnih pregleda, kako bi se bolest otkrila u ranim fazama kada je lečenje najefikasnije, a o tome piše i Miror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)