Odrasli

PROZIVODI KOJE ŽENE KORISTE SVADODNEVNO MOGU IZAZVATI RAK DOJKE? Naučnici otkrili čak 1.000 hemikalija koje koje podstiču opaku bolest

Dr Dženi Kej, toksikolog i vodeći istraživač studije, apeluje da se preduzmu hitne mere kako bi se postepeno uklonile opasne hemikalije i ponudile alternativne opcije

23.01.2024 12:59

PROZIVODI KOJE ŽENE KORISTE SVADODNEVNO MOGU IZAZVATI RAK DOJKE? Naučnici otkrili čak 1.000 hemikalija koje koje podstiču opaku bolest
shutterstock.com

Stručnjaci koji su se bavili ispitivanjima štetnih sastojaka u različitim kozmetičkim sredstvima izdali su upozorenje ženama. Za studiju, objavljenu u časopisu Envajormental Helt Perspektivs, istraživači su pretraživali baze podataka sa desetinama hiljada hemikalija. Naime, naučnici su otrkrili skoro hiljadu hemikalija u svakodnevnim proizvodima koje mogu da izazovu rak dojke, uključujući šampone, šminku, ali i voće i povrće. Istraživači u Masačusetsu detaljno su analizirali zvanične baze podataka o hemikalijama, otkrivajući da više od 90 odsto njih, povezanih sa rakom dojke, često ulazi u svakodnevni život žena. 

U analizi zvaničnih baza podataka, istraživači su identifikovali 900 hemikalija koje su povezane sa rakom dojke putem životinjskih ili laboratorijskih studija koje pokazuju vezu sa tumorima dojke. Najčešći izvori izloženosti žena ovim opasnim hemikalijama su pesticidi korišćeni na voću i povrću, kao i kozmetički proizvodi poput krema protiv bora, šminke, šampona i sapuna, piše Dejli Mejl.

Neki sastojci, poput etilen oksida, nedavno su klasifikovani kao kancerogeni i mutageni za ljude od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka, sa dovoljno dokaza o kancerogenosti za rak dojke. Drugi sastojci, poput ksenoestrogena, imaju estrogenski efekat ili remete normalni metabolizam prirodnog estrogena, te deluju kao kancerogeni. Neki od njih su pokazali da uzrokuju oštećenje DNK u ćelijama žlezda dojke kod životinja i ljudi, te imaju potencijal da izazovu genomsku nestabilnost u tkivu dojke, piše 

Shutterstock

Stručnjaci upozorili žene da koriste što manje šminke

Dr Dženi Kej, toksikolog i vodeći istraživač, apeluje da se preduzmu hitne mere kako bi se postepeno uklonile opasne hemikalije i ponudile alternativne opcije. Ženama se poručuje da peru voće i povrće, posebno neorgansko, kako bi smanjile izloženost toksičnim hemikalijama. Takođe, preporučuje se da smanje količinu šminke koja se nanosi svakodnevno i da je odmah skinu čim dođu kući.

Osim toga, lista opasnih hemikalija obuhvatala je i sastojke korišćene u bojama za kosu, kozmetičkim proizvodima poput kreme sa retinolom, sapunima, šamponima i priboru za brijanje. Prošle godine, žene su podnele sudsku tužbu protiv pojedinih kozmetičkih brendova tvrdeći da su njihovi proizvodi izazvali rak dojke i materice. Lista je takođe uključivala nekoliko lekova za koje se sugeriše da mogu povećati rizik od raka dojke.

Foto: Shutterstock

Primećen porast raka dojke zbog štetnih hemikalija

Rak dojke je najčešći oblik raka u SAD-u, sa oko 240.000 dijagnoza godišnje, dok je glavni oblik raka i u Srbiji. Međutim, u poslednjim godinama primećen je porast slučajeva među mlađim ženama, posebno onima ispod 50 godina, za koje lekari tvrde da se uzroci ne mogu objasniti genetikom. Ovaj tip raka takođe je drugi vodeći uzrok smrti kod žena, a tek 30 odsto njih preživlji više od pet godina nakon dijagnoze.

Dr Rutan Rudel, direktorka istraživanja instituta, pozvala je nadležne organe da preduzmu akciju ističući da "nije etično" čekati studije koje otkrivaju rizike.

- To je još jedan razlog zašto su nam potrebni bolji alati za predviđanje koje hemikalije će verovatno dovesti do raka dojke, kako bismo mogli da izbegnemo te izloženosti - objasnila je ona za Dejli mejl.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)