Zanimljivosti

U OVOM SELU POSTOJI ŽIČANA OGRADA NA KOJOJ ŽENE OSTAVLJAJU BRUSHALTERE: Sve one imaju dobar razlog za to, iako su vlasti pokušale da ih spreče (FOTO)

Nešto što je otpočelo kao spontani trenutak vremenom je preraslo u veoma važnu poruku.

17.10.2023 19:00

U OVOM SELU POSTOJI ŽIČANA OGRADA NA KOJOJ ŽENE OSTAVLJAJU BRUSHALTERE: Sve one imaju dobar razlog za to, iako su vlasti pokušale da ih spreče (FOTO)
Instagram-discoverwithdana

Selo Kardrona na Novom Zelandu postalo je poznato širom sveta po dugoj žičanoj ogradi na kojoj je okačeno na hiljade brushaltera. Ova neobična tradicija započeta je 1999. godine, najverovatnije u periodu oko Nove godine, kada su na žičanoj ogradi pored puta u Kardroni pronađena četiri brushaltera. Nije otkriveno kome su oni pripadali, ali se sumnja da su u pitanju bile devojke koje su se vraćale sa proslave Nove godine u lokalnom hotelu.

Prizor brushaltera na žičanoj ogradi inspirisao je i druge žene da ostave svoj grudnjak na ovoj ogradi, pa je tako do februara 2000. godine bilo 60 brushaltera na tom mestu. Kako se vest o ovom neobičnom fenomenu pročula zemljom, tako je broj brushaltera na ogradi postajao sve veći, a neki procenjuju da ih je u jednom trenutku bilo okačeno više hiljada. Priča o ovoj novozelandskoj atrakciji započela je kao spontana šala, ali vremenom je dobila svrhu.

Kako je broj brushaltera rastao, ograda je jednom čak cela premeštena na drugo mesto pošto se smatralo da pogled na nju može da poremeti koncentraciju vozača, dok mnogo veća opasnost preti ukoliko pojedini grudnjici odlete na put. 

Mada je ograda postala svojevrsna turistička atrakcija, nisu svi lokalci bili zadovoljni njome. Neki su govorili da ona kvari pogled na lokalnu prirodu, drugi su celu farsu smatrali sramotnom, a najviše je bilo onih koji su i dalje tvrdili da okačeni brushalteri mogu da izazovu potencijalnu saobraćajnu nesreću.

Lokalne vlasti su tako najzad odlučile da stanu na kraj ostavljanju grudnjaka. Međutim godine 2006. oni koji su podržavali ovu čudnu atrakciju pokušali su da naprave najduži lanac grudnjaka na svetu. Tako se na ovoj specifičnoj žičanoj ogradi iz dana u dan pojavljivao sve veći broj grudnjaka.

Godinu dana kasnije, 2007. na festivalu u obližnjem turističkom gradu Vanaka, 7.400 grudnjaka je spojeno zajedno, ali ni to nije bilo dovoljno za svetski rekord. Međutim, na tom događaju prikupljeno je 10.000 dolara u dobrotvorne svrhe i to simbolično, da se podigne svest o raku dojke.

 

 

Tako je nastao specifični natpis "Bradrona" koji stoji od 2015. godine, a tu je i pink sanduče u koje svi koji posete lokaciju mogu da ostave novčanu donaciju. Sredstva su u potpunosti namenjena za novozelandsku fondaciju u borbi protiv raka dojke.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)