Odrasli

OVO SU TRI PROVERENA RECEPTA ZA MAMURLUK: Isprobajte ih i bićete kao novi!

Dan posle lude zabave i uživanja u "čašici više" često je praćen glavoboljom, mučninom i manjkom energije.

01.01.2024 10:40

OVO SU TRI PROVERENA RECEPTA ZA MAMURLUK: Isprobajte ih i bićete kao novi!
Shutterstock

Praznici sa sobom donose ludi provod i zabavu, uz ukusnu hranu i piće. Koliko god se trudili da stavimo pod kontrolu uživanje u kratkim pićima i/ili vinima, nekome će se desiti da popuste "kočnice", pa će se probuditi mamuran.

Posle neprospavane i pijane noći osećamo pad energije i bezvoljnost, a doskorašnje raspoloženje ispari već ujutro, iako se alkohol i dalje zadržava u krvi. Mučnina, glavobolja, nervoza i osećaj neispavanosti oraćeni su i gubitkom apetita i velikom žeđi.

shutterstock.com

Glavobolja i mučnina su tipični simptomi mamurluka

 

Zbog toga što mnogi različito podnose alkohol mogu imati lakši ili teži mamurluk. Prva rečenica koja svima koji su u ovoj situaciji pada na pamet jeste "nikada više neću piti", iako se to nikada ni ne desi, pa idemo "Jovo, nanovo...". Ukoliko se desi da niste ostali "karakter", te odlučili da prekinete sa konzumiranjem alkohola, ovo su neki od proverenih načina kako da izađete na kraj sa mamurlukom i odmah ga "izlečite".

Voda

Da biste nadoknadili izgubljenu tečnost, neophodno je da se hidrirate. Posle "vesele noći" organizam traži vodu, pa bi trebalo da ga sledite i osluškujete šta vam poručuje. Voda je neophodna za mnoge metaboličke procese, a prilikom konzumiranja alkohola može doći do dehidratacije, zbog čega je neophodno unositi što više vode.

shutterstock.com

Hidriranje vodom je veoma važno u lečenju mamurluka

 

Dovoljno sna

Posle lude i vesele noći može se dogoditi da ne spavate, jer vas muče mučnina ili glavobolja. Nemojte uzimati nikakve lekove, već samo vodu i spavajte što duže kako bi se organizam regenerisao i oporavio. 

Vežbanje

Fizička aktivnost se preporučuje u svakom slučaju, jer ima benefite kako za naše fizičko tako i za psihičko zdravlje. Naravno, ne preporučuje se da odmah ranom zorom krenete na trčanje ili naporan trening. Naprotiv, to bi moglo da istroši vašu energiju na minimum i da vam bude gore. Ipak, lagana šetnja, istezanje ili joga mogu da pokrenu cirkulaciju i podignu nivo serotonina u organizmu. Alkohol će privremeno podići vaše raspoloženje ali kad njegovo dejstvo prođe, mozak ostaje usporen, kao i proizvodnja hormona koji pomažu da se osećate bolje. Zbog toga je važno podstaći ih da ponovo rade svoj "posao".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)