Odrasli

NE VOLITE ZELENI ČAJ? Posle ovoga ćete ga sigurno piti svakog dana!

Pored benefita koje ovaj napitak ima za organizam ljudi, a koji su već uveliko poznati, stručnjaci su otkrili još jedan vezan za kožu.

06.05.2023 22:01

NE VOLITE ZELENI ČAJ? Posle ovoga ćete ga sigurno piti svakog dana!
Shutterstock

Iako mnogi prevrću očima na pomen zelenog čaja i ne vole da ga piju, drugi mu se rado okreću kako bi uz pomoć njega smršali. Ipak malo nas zna za njegove čudotvorne moći kada je naša koža u pitanju. Zbog zaštitnog mehanizma koje imaju polifenoli u tom napitku on je odličan blokator ultraljubičastih zraka i pogodan je da se pije onda kada se izlažemo suncu.

Ključni sastojci zelenog čaja, odnosno polifenoli, imaju važne antioksidativne, imunomodulatorne i fotoprotektivne funkcije. Skot Mekglin, stručnjak za kožu, posebno je pažljiv prema njoj po toplom vremenu i on za Stadifajndings ističe da ljudi svakako ne zaborave kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom tokom predstojećih toplotnih talasa, iako se redovno konzumira zeleni čaj. On preporučuje sat vremena izlaganja suncu dnevno i da se nakon toga dobro hidriramo.

- Umesto običnog popijte zeleni čaj pre nego izađete na sunce. Pomaže vam da se ohladite i pripremite za sunce, ali uz njega je neophodna i krema - napominje on.

shutterstock.com

Konzumiranje zelenog čaja će vam pomoći u odbrani od štetnih sunčevih zraka

Za one koje su poput Mekglina svetle puti, preporučuje se krema sa zaštitnim faktorom 30 i više. Pored toga, on predlaže nošenje košulje po suncu ili boravak ispod suncobrana kada ste na otvorenom.

- Oštećenja od sunca mogu dovesti do preranih staračkih pega. Najbolje je kremu za hidriranje naneti nakon tuširanja i vlaženja kože. Kako bi se nakon sunčanja dobro skinula krema sa SPF-om treba koristiti blage sapune i gelove koji ne isušuju kožu. Takođe, treba izbegavati sapun za lice - istakao je Mekglin. 

shutterstock.com

Hidriranje kože nakon izlaganja suncu je veoma važno

Vođen svojim iskustvom, Mekglin napominje da je zbog problema koje je imao nekada sa aknama trošio platu na proizvode za negu, koji, pritom, nisu funkcionisali, pa je naglasio da nije reč o ceni i da treba uzimati opcije koje su povoljne za budžet.

Ultraljubičasti zraci su štetni jer oštećuju kožu, oči i imuni sistem i izazivaju preveremno starenje, opekotine od sunca i u najgorem slučaju rak kože. Oni prodiru duboko u kožu i doprinose starenju i nastanku bora. Kada je u pitanju oštećenje oka, može doći do upale rožnjače, katarakte ili zamućenog očnog sočiva, kao i oštećenja mrežnjače. Zbog toga je važno nositi sunčane naočare sa odgovarajućom UV zaštitom. Na imuni sistem izlaganje UV zracima može štetno uticati jer otežava telu da se bori protiv infekcija i bolesti

BONUS VIDEO:

Komentari (0)