Odrasli

KETLER SA PUNO KAMENCA NIJE EFIKASAN: Evo koliko često ga treba prati

Dugotrajno korišćenje određenih uređaja poput ketlera može dovesti do stvaranja kamenca što onemogućava njegovu efikasnost i korišćenje. Evo načina da vam što duže traje i da ga kvalitetnije koristite.

15.10.2022 11:00

KETLER SA PUNO KAMENCA NIJE EFIKASAN: Evo koliko često ga treba prati
Foto: Shutterstock

Zadržavanje i taloženje kamenca na određenim aparatima i posuđu ume da bude frustrirajuće za domaćice , te često mnoge pribegavaju rešenjima u domaćoj režiji. Mnoge od nas se oslanjaju na sirće, sodu bikarbonu ili limun, pa na brzaka pokušavaju da srede problem. Međutim stručnjaci savetuju da ništa od toga ne koristite već da vam je potrebno nešto sasvim drugo. 

Da ne bi dolazilo do uništavanja uređaja te da ne bi pribegavali nekim prirodnim proizvodima za koje nismo sigurni kako će se odraziti na uređaj, stručnjaci napominju da treba koristiti namensko sredstvo koje će ukloniti kamenac, jer je na njemu tačno naznačena upotreba i treba samo pratiti uputstva. Ekspert Rasel Hobs tvrdi da ketler treba očistiti barem jednom mesečno kako bi bio efikasan u korišćenju, ako živite na području sa tvrdom vodom, dok oni koji žive gde je voda meka ne moraju često da rade to. 

Foto: Shutterstock

Prljav i pun kamenca uređaj će biti neefikasan i trošiće struju

 

Ukoliko je ovaj uređaj pun kamenca neće biti efikasan i trebaće mu više vremena da proključa , što će se naravno odraziti i na vaše račune za struju. 

- Najbolji način da budete sigurni da vaš čajnik radi kako treba je da redovno uklanjate kamenac. Ako ima u njemu dosta kamenca on će koristiti više energije kako bi prokuvao istu količinu vode i proključaće samo onu količinu vode koja vam je potrebna. - kaže Hobs za Miror.

Da ne bi dolazilo do nakupljanja kamenca u ketleru, on savetuje da prethodno treba filtrirati vodu  pre nego što se ona stavi u uređaj. 

Kamenac u uređaju dovodi do veće potrošnje električne energije i ne samo to, već stvara buku prilikom ključanja, a možete uočiti i drugačiji ukus vode. Da bi se izbegle sve ove situacije, zato je najbolje s vremena na vreme očistiti ovaj uređaj koji će vam olakšati rad u kuhinji ali i uštedeti struju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)