Roditelji često žele da pruže najbolje za svoju decu, no ponekad i najnovije nutricionističke preporuke mogu dovesti do neželjenih efekata. Prema rečima dr Ranka Rajovića, poznatog neuroendokrinologa i stručnjaka za rani razvoj dece, često se zanemaruju prednosti jednostavnih, tradicionalnih namirnica poput korice hleba koja, prema njegovim rečima, ima ključnu ulogu u razvoju dece.
Jedan od najvećih problema sa današnjom ishranom mališana jeste prekomerni unos mekane i prerađene hrane, koja, kako ističe dr Ranko Rajović, ne stimuliše mišiće vilice na pravi način. Mnoge majke i očevi, prema njegovim zapažanjima, često skidaju koricu sa hleba, verujući da je ona manje ukusna ili zdravija, ali to može dovesti do problema u kasnijem razvoju deteta.
Kada deca redovno izbegavaju da jedu koricu hleba, njihov sistem za žvakanje nije dovoljno aktivan, a to ima dugoročne posledice. Žvakanje tvrđe hrane, kao što je korica, pomaže u jačanju mišića vilice, što omogućava pravilan razvoj donje vilice. Ako deca izbegavaju čvrstu hranu, dolazi do slabljenja pritiska na donju vilicu, koja ne raste kako bi trebalo, objašnjava dr Rajović.
- Kada nam dete dođe u vrtić i skida koricu s hleba, neće da jede hleb, samo sredinu, vaspitači to vide. Mi njih naučimo za godinu dana, objašnjava Rajović.

ATA images/Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia
Ovaj nepravilan razvoj vilice može dovesti do problema sa zubima, ali i sa disanjem. U pubertetu, kada se zubi ne mogu smestiti u usnu šupljinu zbog slabe donje vilice, dolazi do potrebe za vađenjem zuba. Ovaj problem može uticati na pravilno postavljanje jezika, što zauzvrat menja cirkulaciju vazduha u ustima i može izazvati disajne smetnje.
- Ovde pričamo o deci od tri godine, ne o mlađima. Ako skidaju koricu, znači da ni kod kuće ne jedu ništa čvršće od toga. To znači da njihov kompletan sistem za žvakanje nije aktivan kako treba. U tim slučajevima pritisak na donju vilicu je slabiji, ona ne može da raste. Našoj deci je smanjena donja vilica, naglašava dr Rajović u jednom intervjuu.
Jedan od najvećih benefita žvakanja čvrste hrane, poput korice hleba, je i povećano lučenje pljuvačke, koja je ključna za zdravlje usne šupljine. Pljuvačka sadrži imunoglobuline, koji igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta deteta. Takođe, pljuvačka štiti zube od karijesa i deluje abrazivno, čisteći zube od naslaga.
Meka hrana, kao što su pirei, jednostavno ne može da pruži isti efekat kao tvrda hrana, koja čisti zube i jača imunitet. Pljuvačka je prvi mehanizam zaštite tela i omogućava deci da imaju bolji imunitet.
Drugi važan aspekt koji dr Rajović ističe je značaj mlečnih zuba u razvoju celokupne telesne strukture.
- Mlečni zubi su važniji od stalnih. Kada se izvadi mlečni zub, hrana ide automatski tamo gde je zagrižaj jači, a ovi drugi hipertrofišu. To su najjači mišići, najača kost na telu je donja vilica. Pošto hipertrofišu, javiće se asimetrija lica. Temporomandibularni zglob se malo pomera i cela struktura i vratni mišići se pomeraju za jedan milimetar, a tada se osovina glava – peta menja, kičma ne može da se namesti, polako počinje da traži položaj, a to je već skolioza, objašnjava dr Rajović.
Zbog svega navedenog, dr Rajović apeluje na roditelje da ne zaborave važnost jednostavnih namirnica kao što je korica hleba, koja doprinosi pravilnom razvoju vilice, zdravlju zuba i jačanju imunološkog sistema kod mališana.
Komentari (0)