Dete

NAŠA ZEMLJA PREDNJAČI PO BROJU MALOLETNIČKIH TRUDNOĆA: Svaki treći tinejdžer u Srbiji ima nezaštićene intimne odnose

Lekari su zabrinuti i apeluju na roditelje da razgovaraju sa decom.

27.09.2024 11:06

NAŠA ZEMLJA PREDNJAČI PO BROJU MALOLETNIČKIH TRUDNOĆA: Svaki treći tinejdžer u Srbiji ima nezaštićene intimne odnose
Credit: Le Club Symphonie / ImageSource / Profimedia, Youtube/Printscreen/K1 Televizija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je šokantne podatke prema kojima čak svaki treći tinejdžer u Srbiji ne koristi zaštitu prilikom intimnih odnosa. Ova zabrinjavajuća statistika ukazuje na povećan rizik od seksualno prenosivih infekcija, kao i na porast neželjenih trudnoća usled smanjene upotrebe kontracepcije.

Prof. dr Ana Mitrović, načelnica Dnevne bolnice GAK "Narodni front", ističe da Srbija ne može da se pohvali adekvatnom primenom savremenih metoda kontracepcije.

- Mora se raditi na motivisanju i obrazovanju ljudi da koriste kontracepciju i da se svaki vid zaštite treba prilagoditi individualno kako bi bio efikasan i bezbedan. Dvojna zaštita je najefikasnija posebno u mladem uzrastu kada se stupa u seksualne odnose često nepromišljeno i kada se ima veći broj partnera. Pogotovo u današnje vreme kada deca sve ranije stupaju u odnose. Osim savremene kontracepcije koja te obezbediti siguran i efikasan vid prevencije neželjene trudnoće potrebno je i korišćenje kondoma u cilju zaštite od polno prenosivih bolesti. Čak i uz upotrebu prezervativa, ako se ne koristi na pravilan način, rizik od polno prenosivnih bolesti. Takođe, velika je opasnost i od nežeIjene trudnoće. Devojčice treba pre stupanja u seksualne odnose da nauče sve o zaštiti. Zbog toga je edukacija lekara veoma vazna, navodi prof. dr Mitrović.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Morse (@sexwithemily)

Ginekolog dr Nikola Matavulj dodaje da neadekvatna zaštita dovodi do širenja seksualno prenosivih bolesti poput hlamidije, sifilisa i HPV-a.

- Povećan je broj seksualno prenosivih infekcija, od kojih je najinfektivniji HPV virus. Devojke uglavnom I ne znaju das u zaražene ovim virusom koji se dobija nezaštićenim seksualnim odnosom.  Ali ubedljivo najčešća bakterijska infekcija koja se prenosi polnim putem jeste hlamidija koja može biti aismptomatska, I to je ono što stvara pravi začaran krug nezaustavljivog prenosa ovih infekcija s jedne na drugu osobu, objašnjava dr Matavulj.

Srbija na vrhu po maloletničkim trudnoćama

Srbija prednjači u regionu po broju maloletničkih prekida trudnoće. Dr Zoran Stanković, specijalista ginekologije, naglašava da mnoge devojke prekasno obaveštavaju roditelje o trudnoći, što otežava situaciju.

- Ipak, devojčice neretko prekasno kazu roditeljima da su u drugom stanju, kada je već kasno da se po zakonu prekine trudnoća. Problem je rano stupanje u seksualne odnose, ali i nezaštićen odnos, upozorava dr Stanković.

Školska psihološkinja Branka Tišma ukazuje na to da tinejdžeri često nisu emocionalno spremni za seksualne odnose sa 14 ili 15 godina.

- Tinejdžeri su danas izloženi sadržajima na internetu koji nisu primereni njihovom uzrastu. O seksualnim odnosima se informišu na društvenim mrežama, uglavom na TikToku, i u okviru vršnjačke grupe. Retko sa odraslima razgovaraju o zdravom i zaštićenom seksualnom odnosu. Deca razmenjuju neproverene informacije koje dobijaju od vršnjaka ili na društvenim mrezama prihvataju ih kao sa tacne, pa je odraslima teško da utiču na njih. Zato dolazimo do toga da ne znaju koliko je zaštita prilikom odnosa važna, zato imamo porast polnih bolesti, infekcija, a pre svega ranih i maloletničkih trudnoća, navodi Tišma.

Intimni odnosi su i dalje tabu tema

Miloš Stojiljković Rolović iz JAZAS-a ukazuje na to da je u Srbiji seks i dalje tabu tema, a porodice često izbegavaju da razgovaraju o ovoj važnoj temi.

- Stalno se suočavamo sa mladim generacijama koje nisu dovolino informisane. Najveći problem leži u porodici, gde roditelji često izbegavaju da razgovaraju o ovoj temi sa decom, čime prenose strahove i neznanje na sledeću generaciju. Kada smo mali i kada krene neka scena ljubljenja, roditelji zaklanjaju oči deci, navodi on, a prenosi Informer. 

S obzirom na alarmantne podatke i porast seksualno prenosivih bolesti i maloletničkih trudnoća, jasno je da je potrebna hitna edukacija i otvoren razgovor o zaštiti i seksualnom zdravlju među mladima. Samo kroz edukaciju možemo smanjiti rizike i osigurati zdraviju budućnost za naše tinejdžere.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)