Dete

DOJENJE UTIČE I NA SPOSOBNOST UČENJA: Nova studija pokazala neverovatne rezultate!

Istraživanje koje je sprovedeno u Škotskoj ukazuje na to da su deca koja su sisala čak i samo nekoliko nedelja po rođenju kasnije imala manje problema kad postanu đaci.

11.04.2023 17:01

DOJENJE UTIČE I NA SPOSOBNOST UČENJA: Nova studija pokazala neverovatne rezultate!
shutterstock.com

Majčino mleko najbolja je i izuzetno važna hrana za bebe, posebno u prvim mesecima života. Brojne studije su dokazale da ukoliko beba sisa ima jači imunitet, ređe se razboljeva i ima manje emotivnih problema kasnije kad odraste. Ukazujući na značaj dojenja Svetska zdravstvena organizacija (SZO) savetuje majke da svoju decu doje najmanje šest meseci nakon rođenja.

Najnovija studija koja je objavljena u jednom specijalizovanom medicinskom časopisu ukazala je na to da bebe koje sisaju barem prvih nekoliko nedelja života imaju manje problema i sa učenjem kad postanu đaci.

shutterstock.com

Istraživanje ukazuje da čak i bebe koje su sisale samo nekoliko prvih meseci života lakše uče

Značaj dojenja

Rezultati istraživanju koje je sprovedeno u Škotskoj ukazuje na to da deca koja su sisala majčino mleko tokom prvih meseci života imaju manje problema u ponašanju i kasnije u obrazovanju. Čak i ukoliko pored donjenja svoju decu dohranjuju, takvi mališani imaju manje problema sa učenjem.

- Znamo da se mnoge žene trude da doje svoje bebe šest meseci, ali naša studija pruža dokaze da i kraće dojenje ima veliku korist u razvoju deteta, posebno kad je učenje u pitanju - rekao je dr Majkl Fleming, autor studije.

Istraživači sa Univerziteta u Glazgovu analizirali su zdravlje i obrazovanje 191.745 dece rođene od 2004. godine u Škotskoj. Potom su podatke o dojenju upoređivali sa njihovim uspehom u školi, bez obzira na to da li su mališani pohađali privatne ili državne škole.

- Bebe koje su dojene, čak i ako su uz to dohranjivane, imaju manji rizik od komunikacionih problema, socijalno-emotivnih poteškoća u ponašanju, kao i fizičko-motoričkog invaliditeta i drugih zdravstvenih problema u odnosu na onu decu koja su od prvog dana konzumirala isključivo veštačko mleko - rezultati su studije.

pexels.com

Mališani koji su sisali lakše uče bez obzira na to da li su u privatnoj ili državnoj školi

Dojenje i učenje

Istraživanje sugeriše da dojenje barem u prvih nekoliko nedelja bebinog života smanjuje rizik od smetnji u učenju.

- Rezultati studije pokazuju da bi način ishrane beba mogao da bude jedan od faktora koji će pomoći detetu da lakše uči što je veliko olakšanje za njegovu porodicu i širu društvenu zajednicu - naglasio je dr Fleming.

U istraživanje nije uključeno obrazovanje majki, kao ni njihov društveni položaj. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)