Zanimljivosti

SVE TAJNE RODŽERA FEDERERA: Da su teniserovi protivnici znali za ovu njegovu stranu, ne bi godinama bio nepobediv (FOTO)

Teniser Rodžer Federer završava bogatu sportsku karijeru sa nesumnjivim velikim tragom koji je ostavio u belom sportu.

15.09.2022 20:30

SVE TAJNE RODŽERA FEDERERA:  Da su teniserovi protivnici znali za ovu njegovu stranu, ne bi  godinama bio nepobediv (FOTO)
instagram-Rodžer Federer

Beli sport više neće biti isti nakon najave osvajača 20 Grend slem titula Rodžera Federera da će završiti profesionalnu karijeru, po okončanju Lejver kupa. Iako je njegov privatni život u drugom planu u odnosu na blistavu tenisku karijeru, poznato je da Švajcarac ima savršen brak sa svojom suprugom Mirkom, a oni imaju i četvoro divne dečice.

Rodžer je rođen 8. avgusta 1981. godine u Bazelu, a od ranog detinjstva pokazivao je sklonosti ka sportu. S obzirom na to da je odrastao u "mešovitoj" sredini, odlično je naučio nemački, engleski i francuski jezik, a služi se i italijanskim i švedskim, što mu je pomoglo da osvoji srca navijača na turnirima širom Evrope.

"Fedeks" nije služio vojni rok, oslobođen je od te obaveze, ali u zamenu za dodatna 3% za koliko je oporezovan njegov prihod. Tokom odrastanja deklarisao se kao veliki navijač Bazela, kluba sa stadiona "Sent Jakob Park" i, podrazumeva se, reprezentacije Švajcarske.

Pored tenisa, koji je "doktorirao", zbog sjajne koordinacije odlično je igrao i košarku, bejzbol i badminton, a za suprugu je odabrao Mirku, koja se lane takođe sjajno služila reketom. Ipak, ona je 2002. godine okončala profesionalnu karijeru zbog povrede stopala, a par je svoju dugogodišnju vezu krunisao venčanjem u Vili Venkenhof u Blizini Rodžerovog rodnog grada 11. aprila 2009. godine. Ceremonija je obavljena u uskom krugu rodbine i poznanika, daleko od očiju javnosti.

Rodžer i Mirka su 2009. godine dobili bliznakinje, da bi potom pet godina kasnije ona na svet donela i blizance. Dečica su često prisustvovala njegovim mečevima bodreći oca, sve do leta prošle godine, kada je eliminacijom od Poljaka Huberta Hurkača u četvrtfinalu Vimbldona, njegovog omiljenog turnira, odigrao svoj poslednji profesionalni susret.

 

Švajcarac je tokom karijere izjavljivao da će po penzionisanju iznajmiti kamionet i "obići svet", a od jela isticao je da je veliki ljubitelj paste.

 

Bilo kako bilo, jasno je da je tenis ostao bez velikog mađioničara, od njega se opraštaju mnogi, između ostalih stigla mu je dirljiva poruka i sa terena "Ol-Ingland Klaba". Na čelu ATP liste proveo je čak 310 nedelje, ispred je samo Novak Đoković, a sada je došlo vreme da se posveti uživanju u zasluženoj penziji, nakon što je ušao u petu deceniju života..

BONUS VIDEO:

Komentari (0)