Bez koncentracije

POZNATI SA POREMEĆAJEM PAŽNJE: ADHD nije ih sprečio da budu uspešni!

Nije lako suočiti se sa prolemom poremećaja pažnje, zbog čega je vrlo bitno da se potrudite da pomognete osobama koje to moraju da nose sa sobom.

27.11.2021 15:17

POZNATI SA POREMEĆAJEM PAŽNJE: ADHD nije ih sprečio da budu uspešni!
printscreen/instagram.com

Mnogi roditelji zabrinuti su za svoju decu zbog poremećaja pažnje koji se može otkriti u ranom dobu. ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) kako je stručno nazvan ovaj poremećaj obično se vezuje za decu, međutim on ne nestaje sa odrastanjem, te su neka deca kojoj je ova bolest dijagnostikovana danas odrasli ljudi koji su stekli svetsku slavu.

Problem sa ADHD-om leži u tome što je detetu teško da se skoncentriše, te mu učenje, čitanje ili bilo koja druga aktiivnost koja zahteva pažnju predstavlja i više nego izazov. Morate biti svesni da ukoliko vaše dete ima obaj problem morate da nađete adekvatan način koji će mu pomoći prilikom učenja, te mu nikada neće biti dosadno i moći ćete da ga zadržite na tome dovoljno dugo. 

Ukoliko vas, pak to plaši, evo životnih priča nekih poznatih ličnosti koje su naučile da kontrolišu ADHD i postale uspešni ljudi.

Paris Hilton

Paris Hilton je još kao devojčica doživela da joj lekari dijagnostifikuju ADHD, te od svoje 12 godine živi na lekovima. Ipak ova uspešna glumica snašla se i napravila jednu od najvećih svetskih firmi, bez obzira na svoj poremećaj. Kako kaže ova glumica, najteži period bio joj je kada je provela 23 dana u zatvoru zbog agresivne vožnje, ali je njena dijagnoza manje više ne sprečava ni u čemu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paris Hilton (@parishilton)

- Imam poremećaj manjka pažnje zbog čega mi je teško da se usredsredim na nešto, ali naučila sam da se izborim sa svojim ADHD-om  tako da sam sada dobro- rekla je Paris Hilton u intervju sa Larijem Kingom.

Mišel Rodrigez

Zvezda filma "Paklene ulice" Mišel Rodrigez suočavala se sa velikim problemima kako u glumi, tako i u režiji zbog svog manjka koncentracije koji je prouzrokovan ADHD-om. Ona je 2013. godine priznala da je ova bolest zaista  muči u intervjuu koji je dala za Kosmopolitetn:

- Želim da pišem i da pravim filmove, ali je to jako teško zbog mog poremećaja. Ne želim da pijem lekove jer ne želim da bilo šta utiče na moj mozak, to me čini nervoznom.

Adam Levin

Popularni pevač Adam Levin još jedna je planeteralna zvezda koja se bori sa ADHD-om. Pevač se jako iznenadio kada je shvatio da se kao odrasla osoba još uvek nosi sa problemom koji ga je proganjao u osnovnoj školi.

- Ponekad imam problem da pišem pesme i da ih snimam. Ne mogu uvek da se fokusiram i da završim sve što treba. Sećam se da sam jednom bio u studiju i da sam imao više od 30 ideja u glavi, ali da nisam mogao da ih zapišem- rekao je Adam za ADDitude magazin 2019. godine i dodao:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adam Levine (@adamlevine)

- Ako su vam dali dijagnozu da imate ADHD kada se bili dete, verovatno istu dijagnozu imate i danas. ADHD nije ništa loše, niti drugačije. Zapamtite da niste sami, ima i drugih koji se suočavaju sa istim problemom.

Džastin Timberlejk

Svetski popularan pevač, koga mnogi obožavaju, ne priča previše o svom privatnom životu, međutim u jednom intervju 2008. godine otkrio je da i on ima problem sa poremećajem pažnje:

- Imam OCD (opsesivno - kompulsivni poremećaj prim.prev.) i ADHD, pokušajte da živite sa tim.

Još mnogo poznatih sličnosti suočilo se sa istim problemom, neke od njih o tome pričaju javno, neke više vole da svoj krst nose same. Portal Srećna republika za vas je izdvojio ove četiri. Ukoliko imate neka pitanja, ili savete u vezi sa ADHD-om, za koje mislite da bi mogli da pomognu roditeljima čija deca boluju od njega, pišite nam u komentarima.

 

Komentari (0)