Zanimljivosti

OTKRIVENO OD ČEGA JE ZAISTA UMRLA KRALJICA! Nove šok-tvrdnje Borisa Džonsona uznemirile kraljevstvo!

Nekadašnji premijer Ujedinjenog Kraljevstva otkrio je u svojim memoarima malo poznate detalje o jednoj od najmoćnijih porodica sveta.

30.09.2024 17:30

OTKRIVENO OD ČEGA JE ZAISTA UMRLA KRALJICA! Nove šok-tvrdnje Borisa Džonsona uznemirile kraljevstvo!
Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra 2022. u dvorcu Balmoral u Škotskoj u 96 godini. Dve godine nakon smrti majke, kralj Čarls je prvi put progovorio o njenim poslednjim danima.

- Moja pokojna majka je posebno cenila vreme provedeno u Balmoralu, i upravo je tamo, na najomiljenijem mestu, izabrala da provede svoje poslednje dane - kazao je Čarls tokom nedavne posete Škotskoj.

Međutim, o poslednjim danima pokojne britanske kraljice progovorio je i bivši britanski premijer Boris Džonson. On je kraljicu u zamku Balmoral u Škotskoj posetio 6. septembra 2022, dva dana pred smrt, kad je završavao premijerski mandat, a zatim je kraljica dočekala Liz Tras kao novu premijerku. 

Kako piše Daily Mail, Džonson je u svojim memoarima, koji će se uskoro naći u knjižarama, detaljno opisao poslednji susret sa kraljicom, a posebno je privuklo pažnju to što je otkrio nove detalje o uzroku njene smrti. Naime, iako je zvanično saopšteno da je kraljica umrla od starosti, Džonson tvrdi drugačije. 

- Više od godinu dana sam znao sam da ima oblik raka kostiju. Njeni lekari su bili zabrinuti da bi u bilo kom trenutku njeno stanje moglo naglo da se pogorša. Tog dana bila je bleda i više pogurena nego inače, imala je tamne modrice na rukama i zglobovima, verovatno od injekcija - napisao je Džonson. 

Međutim, uprkos njenom stanju, on trvdi da kraljičin um bio izuzetno bistar tokom poslednjeg sastanka. Dva dana kasnije, kao i svi Britanci i ostatak sveta, saznali su da je kraljica preminula. Međutim, tada je saopšteno da je višedecenijska vladarka preminula usled starosti, pa je britanska javnost najnovije informacije dočekala s velikim iznenađenjem, ali i negodovanjem. Mnogima se nije dopalo što jedna od najmoćnijih porodica sveta nije otkrila tako važnu informaciju o pokojnoj vladarki.   

O poslednjim kraljičinim danima ovih dana je govorila i Čarlsova sestra, princeza Ana, koja je više puta isticala da se njena majka najsrećnije osećala u zamku u Škotskoj. Prema njenim rečima, iako je Elizabeta II odlučila da poslednje dane provede u Balmoralu, izgleda da je bila zabrinuta da bi umiranje u Škotskoj bilo problematičnije nego da se to dogodi u Londonu ili u Vindzoru.

- Mislim da je postojao trenutak kada je osetila da će joj biti teže ako umre u Balmoralu. Pokušali smo da je ubedimo da ne bi trebalo da razmišlja o tome i da to ne treba da bude deo procesa donošenja odluka. Zato se nadam da je na kraju osetila da je to ispravno i ostala je u Balmoralu - rekla je princeza Ana u dokumentarcu BBC.

Kraljičina ljubav prema domu u Balmoralu bila je nadaleko poznata. Većinu leta je provela na tom imanju na koje je dolazila kao dete sa dedom, kraljem Džordžom V i kraljicom Meri do poslednjih meseci života. Tu je najčešće dolazila sa svojim suprugom Filipom i decom. 

Na ovom raskošnom imanju kraljica je provela dosta vremena poslednjih godina svog života. Upravo su u Balmoralu ona i princ Filip boravili tokom "zatvaranja" zbog korene, tu su proslavili 73. godišnjicu braka.

Balmoral je jedna od rezidencija, a u vlasništvu britanske kraljevske porodice je od 1852. kada je princ Albert, suprug kraljice Viktorije kupio imanje i dvorac od porodice Farkuharson.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)