Zanimljivosti

ISPLIVALA DUGO ČUVANA TAJNA TESTAMENTA PRINCEZE DAJANE: Sve ostavila sinovima, fondu, ali deo novca je namenila i NJEMU!

Majka i sestra pokušale da ospore poslednju volju Lejdi Di.

30.09.2024 10:05

ISPLIVALA DUGO ČUVANA TAJNA TESTAMENTA PRINCEZE DAJANE: Sve ostavila sinovima, fondu, ali deo novca je namenila i NJEMU!
Tanjug/AP

Smrt princeze Dajane 1997. godine potresla je svet, a njen testament jasno je određivao ko bi trebalo da nasledi njenu imovinu i kako bi njene dobrotvorne organizacije trebalo da profitiraju. Ipak, nisu svi poštovali njene poslednje želje, uključujući njenu majku, Frensis Šand-Kajd, koja je zatražila sudsku odluku da ga izmeni. 

Iako je Dajana već ranije napisala testament, njegov sadržaj nije prošao bez rasprave. Mnogi su bili iznenađeni detaljima raspodele njene imovine. Prema sudskim dokumentima, vrednost imovine koju je najvoljenija princeza ostavila iza sebe bila je procenjena na oko 33,6 miliona dolara, a nakon oporezivanja iznosila je oko 27,2 miliona dolara.

Kao što se moglo očekivati, dva glavna naslednika Dajaninog bogatstva bili su njeni sinovi, prinčevi Vilijam i Hari. Oni su nasledili tri četvrtine njene lične imovine, a i danas nastavljaju da se zalažu za humanitarne ciljeve u njeno ime. Ipak, testament je imao i druge korisnike. Princezin batler i bliski prijatelj, Pol Barel, dobio je 80.000 dolara, a o tome je pisao i Magazines Style.

Tanjug/AP

Princeza Dajana

Takođe je osnovan poseban fond sa iznosom od 160.000 dolara, koji je uključivao njenu venčanicu i ostalu garderobu. Fond je bio namenjen prinčevima i njihovim porodicama, kao i humanitarnim organizacijama.

Zanimljivo je da su čak do 30. godine prinčevi morali da čekaju na nasledstvo od fonda, budući da je garderoba njihove majke putovala svetom u okviru izložbi koje je organizovao njen brat, grof Čarls Spenser. Prihodi od izložbi išli su u dobrotvorne svrhe, u skladu sa Dajaninim humanitarnim nasleđem.

PA / PA Images / Profimedia

Fond uključivao i njenu venčanicu

Verenički prsten Lejdi Di koji je kasnije postao verenički prsten Kejt Midlton, bio je samo jedan od komada nakita koji su prešli u ruke članova kraljevske porodice. Testament je precizirao da njen nakit i tri četvrtine njene lične imovine treba da pripadnu njenim sinovima, dok bi preostalih 25 odsto trebalo da bude podeljeno između njenih 17 kumića.

Dajanina majka, Frensis Šand-Kajd, zajedno sa Dajaninom sestrom, lejdi Sarom Mekorkodejl, zatražila je od suda "varijacijski nalog" kako bi promenile način na koji će Dajanina imovina biti podeljena. Ova promena im je omogućila da zaobiđu njene originalne želje, posebno u vezi sa svima onima kojima je princeza bila kuma, koji su umesto dela vrednosti imovine dobili samo simbolične predmete, često opisane kao "jeftine suvenire". 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

slobinetu

30.09.2024 10:20

Чарлс је ипак више волео да јаше камиле?