Zanimljivosti

"PREDIVAN JE OSEĆAJ KADA SE ODVOJIŠ OD OSTATKA SVETA" Kraljica Kamila zaprepastila izjavom u novom obraćanju

Ima svoje metode kada joj sve ide loše.

26.08.2024 10:01

"PREDIVAN JE OSEĆAJ KADA SE ODVOJIŠ OD OSTATKA SVETA" Kraljica Kamila zaprepastila izjavom u novom obraćanju
Thom Arno/Starface/Profimedia

Kada je reč o lošim danima, svi smo ih imali. Od prosipanja kafe po omiljenoj bluzi do propuštanja važnog sastanka zbog probušene gume. Iako možda retko razmišljamo o tome da i članovi kraljevske porodice imaju pristup takvom nizu nesrećnih događaja, kraljica Kamila nedavno je otkrila da i ona ponekad ima dane kada stvari jednostavno ne idu po planu - ali ima poseban način da se opusti nakon stresnog dana koji je ispunjen brigama. Govoreći u najnovijoj epizodi podkasta Queen’s Reading Room, kraljica Kamila otkrila je da često poseže za knjigama kada joj se dan zakomplikuje i da joj pomažu da se distancira od stresa tako što se "isključuje od ostatka sveta" i izgubi u fiktivnom.

Ona je rekla:

- Kad ste imali ludi dan i sve ide po zlu, možete samo da sednete, duboko udahtnete, uzmete knjigu i eto - vi ste prebačeni u drugi svet. Zaboraviš šta se dešava oko tebe i predivan je osećaj kad se stvarno zadubiš i odvojiš od ostatka sveta.

Profimedia

Kako se opušta kraljica Kamila


Pored toga što joj je omiljeni hobi i odobren od strane kraljevske porodice, čitanje je takođe dokazano korisno za mentalno zdravlje. Samo pet minuta čitanja dnevno smanjuje nivo stresa za 20 odsto, kako tvrde u podkastu. Uz to, istraživanje doktora Dejvida Luisa sa Univerziteta u Sussexu otkrilo je da produženje vremena čitanja za samo jedan minut može udvostručiti smanjenje stresa i dovesti do smanjenja nivoa od čak 60 odsto! I kao da to nije dovoljno, isto istraživanje je takođe utvrdilo da je čitanje efikasnije u smanjenju stresa od slušanja muzike, ispijanja šolje čaja, šetnje i igranja video igara!

Osim pomoći u smanjenju stresa, čitanje nosi i nekoliko drugih neočekivanih benefita, poput pružanja bega od teških aspekata stvarnog života, ili čak poboljšanja kognitivnih funkcija i pamćenja kako u ranoj tako i u kasnijoj dobi. Neka istraživanja na Univerzitetu York u Kanadi čak su sugerisala da čitanje fikcije može poboljšati empatiju osobe, piše Mirror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)