Zanimljivosti

UNUKU PRINCEZE JELISAVETE KARAĐORĐEVIĆ ŽIGOSALI I IZGLADNJIVALI U KULTU: Jedva se izvukla, a danas je srećna i trudna!

Evo kako je Indija Oksenberg zapala u kandže jezive organizacije.

26.07.2024 22:15

UNUKU PRINCEZE JELISAVETE KARAĐORĐEVIĆ ŽIGOSALI I IZGLADNJIVALI U KULTU: Jedva se izvukla, a danas je srećna i trudna!
Dateline NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Indija Oksenberg, ćerka poznate holivudske glumice Katarine Oksenberg i unuka princeze Jugoslavije Jelisavete Karađorđevi je srećno udata i u drugom stanju nakon traume koju je doživela. Naime, provela je sedam godina u NXIVM-u, kontroverznoj organizaciji poznatoj po odnosima "gospodar-rob" i žigosanju svojih članova. O svom iskustvu, koje je zabeleženo u dokumentarnoj seriji, govorila je na Instagramu.

- Osećam se kao da pokušavam da isprobam mnogo novih stvari u životu, što ume da bude strašno, priznala je Indija u jednom od svojih videa, opisujući izazove otvaranja prema javnosti.

U svojoj objavi, Indija je podelila kako je doživela ispiranje mozga, silovanje i žigosanje unutar sekte, o čemu je snimljena četvorodelna dokumentarna serija u kojoj je bila producent. 

Ulazak u NXIVM

Indija je javno govorila o svom putu ka oporavku i tetovaži mandale koja joj je, kako kaže, spasila život. Njena majka Katarina ju je upoznala sa NXIVM-om 2011. godine, nakon što je napustila fakultet i osećala se izgubljeno. Prijateljica njene majke preporučila je NXIVM kao kurs za preduzetnički orijentisane osobe. Na prvoj prezentaciji, Indija je bila oduševljena i odlučila je da nastavi program sa majkom.

- Sad vidim znakove upozorenja. Na čelu grupe bio je Kit Ranijer, koga su svi voleli, ali o kome se malo znalo. Otvorila sam mu se o svojim snovima i strahovima, a on je te informacije iskoristio da me sistematski kontroliše, rekla je Indija.

Poručila je da ako se ikada nađete u situaciji da neko pokušava da promeni vaše mišljenje o sebi na negativan način, ili vas natera da verujete da niste vredni, bežite. To nije ljubav, čak i ako vam kažu da jeste.

U dokumentarnoj seriji pojavile su se i Indijina majka i baka. Katarina je bila entuzijastična u početku, često organizujući sastanke u svojoj kući, dok je Jelisaveta smatrala da je sve to glupost i bila je nepristojna prema gostima, ali se nije mešala u odluke svoje ćerke i unuke.

Dovođenje novih članova

- Dok sam ja ulazila dublje u NXIVM, moja majka se povlačila. Tada sam mislila da me ne razume, sada vidim da je pokušavala da me spasi. Posle pet godina, zamolili su me da se pridružim 'DOS-u'.

DOS, što znači "Gospodar nad ženama robinjama", bilo je tajno društvo unutar NXIVM-a na čelu sa Ranijerom. Potencijalni članovi su bili žigosani i primorani da daju "kolateral" u obliku eksplicitnih video zapisa ili golišavih selfija pre pridruživanja.

Grupa je osnovana kao strogo tajno interno društvo koje pruža ženama obuku jedan na jedan.

- Zvučalo je odlično, ali u stvarnosti je to bila šema mamca-i-lovca. Danas najviše žalim što sam dovodila ljude u DOS, ali niko od nas nije mogao da predvidi šta će se desiti, rekla je Indija.

Dok je ona primala žig u vidu inicijala vođe kulta, njena majka je vodila medijski rat u nadi da će uspeti da izvuče svoju ćerku iz kandži organizacije. Bila je izgladnjivana, kontrolisana i ispanog mozga.

Napokon je napustila sektu u leto 2018. godine i preselila se kod majke u Malibu. Te jeseni otkrila je da je njen DOS žig zapravo predstavljao inicijale vođe kulta, Kita.

- Kada sam to čula, počela sam da preispitujem sve o poslednjih sedam godina mog života. Predala sam diskove FBI-u i radila kao svedok i saradnik devet meseci.

Suđenje i oporavak

Kit Ranijer je osuđen po svim optužbama u junu 2019. godine, uključujući trgovinu seksom i seksualnu eksploataciju dece.

- Kit nije neki guru. On je poremećena i surova osoba," rekla je Indija koja je pronašla mir radeći sa deprogramerom i redovno posećujući psihoterapeuta.

- Prvi put posle dugo vremena vidim budućnost za sebe. Moja sećanja na NXIVM nikada neće nestati, ali ožiljak od žigosanja — to je bilo nešto što sam mogla da promenim, rekla je, opisujući kako je prekrila žig tetovažom mandale.

Indijin muž Patrik joj je mnogo pomagao tokom tog perioda.

- On je normalan, ljubazan momak koji nema nikakve veze sa NXIVM-om. Po prvi put posle dugo vremena sam srećna, zaključila je Indija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)