Zanimljivosti

OVO JE POSLEDNJA FOTOGRAFIJA NIKOLE TESLE: Umro je sa 87 godina, siromašan i zaboravljen od svih (FOTO)

Bio je visok i markantan, dok na poslednjoj fotki vidimo senku nekadašnjeg naučnika.

11.06.2024 12:38

OVO JE POSLEDNJA FOTOGRAFIJA NIKOLE TESLE: Umro je sa 87 godina, siromašan i zaboravljen od svih (FOTO)
NIKOLA TESLA MUSEUM / Sciencephoto / Profimedia

Naišli smo na fotografiju za koju se tvrdi da je poslednja fotka ikada Nikole Tesle, jednog od najistaknutijih naučnika u istoriji, čije se genijalne inovacije i dalje proslavljaju širom sveta. 

Iako su ga mnogi do sada prepoznavali po karakterističnim fotografijama koje prikazuju vitkog muškarca s prodornim pogledom i tamnom kosom, poslednje fotografije nam otkrivaju drugu stranu ovog velikog uma. Nikola Tesla preminuo je u hotelskom apartmanu 3327 na 33. spratu Njujorker hotela na dan Božića, 7. januara 1943. godine, a ostao je potpuno sam i siromašan.

Gradonačelnik Njujorka je tada u svom govoru istakao Teslu kao jednog od najuspešnijih ljudi u istoriji, čija su dostignuća neprocenjiva i nastaviće da rastu vremenom.

Na fotografiji skoro pa ne prepoznatljiv

Decenijama kasnije, na društvenim mrežama, pojavila se nova, navodno poslednja fotografija ovog velikog naučnika, pružajući nam neobičan uvid u njegove poslednje dane.

 

Na slici prepoznajemo starog i umornog Nikolu Teslu, sa proređenom sedom kosom, ali njegov pogled i dalje zrači samouverenošću i dostojanstvom.

 

"Sve ove godine koje sam proveo u službi čovečanstva nisu mi donele ništa osim uvreda i poniženja", ostale su zabeležene Tesline reči iz poslednjeg pisma upućenog majci, dajući nam uvid u unutrašnju borbu ovog izuzetnog čoveka. Dok svet nastavlja da se divi Teslinom nasleđu, ova nova perspektiva nam pruža dublji uvid u njegovu ljudsku stranu i životni put.
 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)