Zanimljivosti

NIKOLA TESLA JE PRESKAKAO RUČAK: Njegov dnevni jelovnik je danas nezamisliv Srbima, mi bismo ostali gladni

Evo šta je čuveni naučnik jeo.

23.05.2024 12:02

NIKOLA TESLA JE PRESKAKAO RUČAK: Njegov dnevni jelovnik je danas nezamisliv Srbima, mi bismo ostali gladni
Printscreen Instagram/@teslamuzej

Mnogi ne znaju detalje o navikama u ishrani Nikole Tesle, jednog od najvećih pronalazača u istoriji, a ove informacije bacaju novo svetlo na životni stil ovog genija. Otkriće je došlo iz starog naučnog časopisa Electrical Experimenter, u kojem je Tesla sam doprinosio, otkrivajući nekoliko interesantnih detalja o tome kako je održavao svoje zdravlje i vitalnost.

Doručak, kako se saznaje, bio je prilično jednostavan – dve šolje toplog mleka i nekoliko jaja. Ručak je, kako tvrdi časopis, uvek preskakao. Međutim, večera je bila obrok na koji je stavljao "veći" akcenat.

Prema zabeleženim podacima, Tesla je voleo da večera nešto od povrća i supu. Kao međuobrok, često bi posegnuo za parčetom sira ili jabuke.

Foto: Profimedia

Nikola Tesla je praktikovao i post

Stavljao je primat na unos vode, a verovao je u promene u načinu života kako bi se očuvalo zdravlje i produžila dugovečnost.

- Pre svega, mi jedemo previše, ali to smo već toliko puta čuli. I jedemo pogrešnu vrstu hrane i pijemo pogrešnu vrstu tečnosti. Najviše štete nanosi prejedanje i nedostatak vežbe, što stvara toksično stanje u telu i čini nemogućim odbacivanje nakupljenih otrova, verovao je srpski naučnik.

Praktikovao je post

Njegovi filozofski stavovi o ishrani isticali su važnost umerenosti, izbegavanje prejedanja i nezdravih navika. Često je praktikovao post. Tesla je smatrao da je ključno ostaviti telu dovoljno prostora da funkcioniše kako treba, izbegavajući hranu koja može izazvati kiselost organizma, poput mahunastog povrća i mesa.

- Zašto preopteretiti telo koje nas služi? Jedem dva puta dnevno i izbegavam sve namirnice koje stvaraju kiselinu. Većina ljudi jede previše mahunastog povrća koje sadrži urinsku kiselinu i druge otrove. Sveže povrće, ribu i meso jedem retko i umereno. Iako je riblje meso dobro za mozak, ono stvara vrlo jaku kiselu reakciju zbog velike količine fosfora. Kiselost organizma je naš najveći neprijatelj u starosti... Izbegavam sve stimulanse. Skoro pa u potpunosti izbegavam meso. Uveren sam da će za manje od jednog veka kafa, čaj i cigarete izaći iz mode. Alkohol će, ipak, i dalje biti u upotrebi, zato što on nije stimulans, već pravi eliksir života, predviđao je Tesla.

Iako su pojedinosti o Teslinoj ishrani obavijene velom tajne i predmet su kontroverzi, mnogi istraživači se slažu da je Tesla održavao svoju vitalnost i mentalnu oštrinu zahvaljujući svojoj skromnoj i biljnoj ishrani.

Ovi novootkriveni detalji pružaju nam uvid u životni stil jednog od najvećih uma u istoriji, otkrivajući da je genijalnost Tesle bila utemeljena u jednostavnosti i mudrosti u izboru hrane i pića.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)