Zanimljivosti

PRINC VILIJAM JOJ DANAS ODAO POČAST: Baba Kejt Midlton razbijala je nemačke šifre za vreme rata, bila je tajni špijun!

Upriličena 80. godišnjica Dana D.

05.06.2024 20:20

PRINC VILIJAM JOJ DANAS ODAO POČAST: Baba Kejt Midlton razbijala je nemačke šifre za vreme rata, bila je tajni špijun!
Twitter.com/ClarenceHouse

Kralj Čarls III sa kraljicom Kamilom i princom Vilijamom, posetio je danas Portsmut, povodom 80. godišnjice Dana D. On je ovom prilikom odao počast svojoj supruzi, princezi Kejt Midton i njenoj baki Valeri Midlton, prilikom čega je stajao rame uz rame sa ratnim herojima. Princ Vilijam je govorio o važnosti sećanja na heroje i posebno pomenuo baku svoje supruge, koja je radila kao kriptoanalitičarka u Bletčli parku, pomažući u razbijanju Enigma koda. On se obratio jednoj gospođi dirljivim rečima, budući da ga je njen posao podsetio na Valerin.

- Baka moje supruge radila je isto što i vi. Ketrin je to saznala tek na kraju života svoje bake Valeri. Bilo je veoma dirljivo, sve te priče i pisma, čak i sada, 80 godina kasnije - objasnio je princ Vilijam, a o tome je pisao i The Sun.

 

 

Dok su bombe padale na London, mlada žena po imenu Valeri Glasboro bila je među civilima koji su radili danonoćno u Bletčli parku, dajući lažne tragove nemačkoj i tumačeći šifre. Unuka ove hrabre žene je princeza od Velsa koja je priznala da je pitala svoju baku šta se dogodilo, ali je ona malo govorila i umrla je 2006. godine. Gospođica Glasboro, kasnije Midlton i njena sestra bliznakinja Meri, bile su deo tima razbijača šifara koje su otkrile tajne nacista i uz pomoć toga pomogle da se razbiju kodovi kako bi se Nemačka porazila.
 

 

 

Vilijam je nakon govora, razgovarao sa veteranima, zahvaljujući im na njihovoj službi i delivši emotivne trenutke s prisutnima. Uz princa nije bila princeza Kejt Midlton, koja se još uvek oporavlja uz preventivnu hemoterapiju. Kralj Čarls je takođe održao dirljiv govor, naglašavajući kako su kao nacija večno zahvalni ratnim herojima. 

- Priče o hrabrosti, otpornosti i solidarnosti koje ste danas čuli i koje slušamo tokom života ne mogu nas ostaviti ravnodušnima, inspirišu nas i podsećaju na to koliko dugujemo toj velikoj ratnoj generaciji - rekao je kralj Čarls.

 

 

Podsećamo, pod šifrovanim nazivom Operacija Neptun i često nazivan Dan D, davne 1944. godine bila je to najveća morska invazija u istoriji. Operacija je započela oslobađanje Francuske i ostataka Zapadne Evrope i postavila temelj savezničke pobede na Zapadnom frontu. Bitanska kraljevska porodica je odala počast vojnim veteranima, od kojih su pojedini i dalje živi i prisustvovali su današnjem ceremonijalnom događaju.

Istaknuto je da će se svi uvek sećati žrtava koje su podneli saveznički vojnici kada su se iskrcali na Normandiju kako bi proterali vojnike nacističke Nemačke. Komemoracija je okupila mnoštvo ljudi, uključujući premijera Ujedinjenog Kraljevstva, Rišija Sunaka i ministra spoljnih poslova lorda Dejvida Kamerona, koji su takođe odali počast herojima Dana D.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)