Zanimljivosti

KRALJ POPA JE ZARADIO OGROMNO BOGATSTVO: Njegova deca se bore za mrvice očevog nasledstva!

Pored 500 miliona dolara dugovanja, dodat porez od još 700 miliona!

02.06.2024 19:32

KRALJ POPA JE ZARADIO OGROMNO BOGATSTVO: Njegova deca se bore za mrvice očevog nasledstva!
GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Krajem juna navršava se punih 15 godina od smrti kralja popa Majkla Džeksona. Iako je tokom života zaradio ogromno bogatstvo, njegova deca - Princ (27), Paris (26) i Bigija (22) još se bore po sudovima za mrvice očevog nasledstva.

Da stvar bude još interesantnija, Majkl je nastavio da "zarađuje" milione i nakon smrti zahvaljujući vanvremenskim hitovima, ali sav novac odlazi u ruke drugih ljudi, a ne njegove dece. Prihodi od autorskih prava donose milione, pa su neke procene da mrtav Majkl Džekson "zarađuje" više od mnogih živih pevača. Međutim, kako piše potral Celebrity net worth, procenjeno bogatstvo Majkla Džeksona u trenutku njegove smrti bilo je 500 miliona dolara. Tačno u dolar on je toliko bio dužan zbog kredita i pozajmica. Za raskošan život i luksuz navodno je trošio oko 50 miliona godišnje, pa je sav zarađani novac spiskao i praktično bio pred bankrotom pred samu smrt, zbog čega je i najavljivao povratničku turneju, do koje nikad nije došlo. 

Majkl je testamentom ostavio 40 odsto imovine svojoj deci da je podjednako podele. Drugih 20 odsto ostavio je raznim dečjim organizacijama, a preostalih 40 odsto ostavio je svojoj majci Ketrin. Tek nakon njene smrti tih 40 odsto preći će na Majklovu decu, što znači da će njih troje podeliti 80 odsto zaostavštine slavnog oca.

I dok su drugi razvlačili njegov novac, deceniju i po njegova deca bore se da prežive, zbog čega već godinama vode sudske sporove sa federalnom agencijom (IRS), koja na sve načine pokušava da uzurpira prava Džeksonovih naslednika. 

Imovina kralja popa je bila predmet revizije od IRS-a pre nekoliko godina, a prema sudskim dokumentima do kojih je došao magazin Pipl, agencija je tvrdila da je "potcenila imovinu pevača", misleći na ranč Neverland, što je rezultiralo dodatnih 700 miliona dolara poreza i kazni, koje ostaju na teretu Džeksonovoj deci.

Princ, Paris i Bigi čekaju da sud odredi vrednost Majklovog kataloga muzike koji je u vlasništvu Sonija. Dok čekaju da se reši pitanje poreskog odbitka, finansijske isplate Majklovih naslednika i njegove majke su potpuno obustavljene.

Advokati porodice Džekson sada žele da se neka vrsta isplate prenese u porodični fond, ali izvršitelji Majklovog testamenta, Džon Branka i Džon Meklejn, su odbili zahtev. Oni tvrde da je nemoguće "odrediti koji iznos bi trenutno mogao bezbedno da se isplati" naslednicima.

Najmlađi Džekosov sin Bigi i Majklova majka Ketrin bili su veoma uznemireni kada su Branka i Meklejn sklopili dogovor o prodaji polovine Majklovog muzičkog kataloga Sonija za 600 miliona dolara. Podneli su tužbu, ali sud nije doneo odluku u njihovu korist. Ketrin je želela da uloži žalbu, ali Bigi nije želeo da nastavi sa preskupim sudskim bitkama.  

Podsećamo, ranč Neverland, kupljen 1987. godine za 19,5 miliona dolara, bilo je mesto gde je Majkl proveo veći deo svog života. Nekadašnje imanje koje je sadržalo zabavni park, egzotične životinje, radni voz... Prostire se na 2.700 jutara, a pokušano je da se proda za 100 milion adolara. Međutim, to nije prošlo, pa je imanje renovirano, promeno mu je ime, a cena spuštena na 65 miliona dolara, ali ni to nije pomoglo. Konačno, u decembru 2020. je objavljeno da je milijarder Ron Burkle pristao da kupi Neverland za 22 miliona dolara. Međutim, i dalje nije jasno da li je do toga došlo i šta se dogodilo sa novcem od prodaje. 

I dok se advokati bore na sudovima i pune džepove deca Majkla Džeksona se snalaze kako znaju da prežive, iako je njihov otac bio jedan od najbogatijih muzičara na svetu. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)