Zanimljivosti

POTRESNA ISPOVEST GLUMICE O BORBI SA AGRESIVNIM RAKOM DOJKE: "Bolest dolazi po vas i morate da se suočite sa njom"

U početku nije mogla da se pomiri sa dijagnozom.

17.04.2024 19:10

POTRESNA ISPOVEST GLUMICE O BORBI SA AGRESIVNIM RAKOM DOJKE: "Bolest dolazi po vas i morate da se suočite sa njom"
Foto: Instagram, Profimedia

Glumica Olivija Mun progovorila je o svojoj borbi nakon što joj je dijagnostikovan agresivni oblik raka dojke i kako je Džon Mulani, sa kojim ima dvogodišnjeg sina, bio uz nju kroz sve to.

Nešto više od mesec dana nakon što je 43-godišnjakinja rekla da joj je dijagnostikovan rak dojke godinu dana ranije, Olivija priča o tom periodu u svom životu, uključujući svoje strahove i medicinske procese kojima je prošla.

-Nisam bila neko ko je opsednut smrću ili se plašio nje na bilo koji način. Ali imati malu bebu kod kuće sve je učinilo mnogo strašnijim. Shvatate da rak ne brine ko ste, nije ga briga da li imate bebu ili ako nemate vremena. Dolazi do vas i nemate drugog izbora nego da se suočite s tim licem u lice - rekla je glumica u intervjuu za Pipl.

Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Olivia Mun

U ovom slučaju, glumica je morala je da se bori protiv bilateralnog raka dojke, konkretno, brzog i agresivnog raka zvanog luminalni B. U roku od 30 dana od postavljanja dijagnoze, Olivija je bila podvrgnuta disekciji limfnih čvorova, proceduri uklanjanja bradavica, hirurškom procesu koji čuva bradavice pre rekonstrukcije dojke i dvostrukoj mastektomiji.

- Imala sam neverovatne doktore, ali ponekad je i dalje bilo pregovaranje o tome šta radimo - prisećala se odlučivanja da li da se podvrgne uklanjanju bradavice.

- Ali drago mi je što jesam. Želim sebi da pružim najbolju priliku da zadržim delove sebe koje mogu da zadržim - rekla je glumica.

Iako je znala da su njeni lekari preporučili dvostruku mastektomiju kao način da se uklone svi poznati karcinomi kao i da se smanji svako dalje smanjenje, Olivija se i dalje borila sa realnošću procedure. 

- Zaista sam se trudila da budem spremna, ali istina je da ništa nije moglo da me pripremi za to kako bih se osećala, kako bi to izgledalo i kako bih to emotivno podnela. Bilo je mnogo teže nego što sam očekivala - govori glumica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

 

Dijagnoza je bila još šokantnija za Oliviju jer je bila negativna na BRCA genu i dobila čist rezultat mamografije pre samo tri meseca.

- Šetala sam okolo misleći da nemam rak dojke. Uradio sam sve testove za koje sam znala - tvrdi Olivija.

Dajući sebi vremena da se oporavi od svoje dvostruke mastektomije ranije prošle godine, Olivija nije bila podvrgnuta operaciji rekonstrukcije sve do prošle jeseni. Za to vreme je svoju dijagnozu držala u tajnosti od javnosti. Osvrćući se unazad, Olivija je napomenula na odluku:

- Čuvanje privatnosti onoliko dugo koliko jesam dalo mi je vremena da se borim bez ikakve spoljne buke - objasnila je glumica.

Olivijina nega do sada nije zahtevala zračenje ili hemioterapiju, ali je u novembru  počela da uzima terapiju za suzbijanje hormona kako bi ograničila svoj budući rizik. Tretman ju je doveo u medicinski indukovanu menopauzu, ili kako je objasnila, „Stalno mislim da je vruće, kosa mi se proređuje i jako sam umorna“.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)