Zanimljivosti

NAKON GODIŠNJICE BRAKA ČARLS I KAMILA DONELI DRASTIČNU ODLUKU: Koferi su već spakovani, a javnost obaveštena o narednom koraku! (FOTO)

Odluka kraljevskog para mnoge je iznenadila.

10.04.2024 18:10

NAKON GODIŠNJICE BRAKA ČARLS I KAMILA DONELI DRASTIČNU ODLUKU: Koferi su već spakovani, a javnost obaveštena o narednom koraku! (FOTO)
Credit: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Prošlo je 19 godina otkako su se kralj Čarls III i kraljica Kamila venčali. Tadašnji princ od Velsa oženio se Kamilom Parker Bouls na građanskoj ceremoniji u Guildhallu u Vindzoru 9. aprila 2005. Nakon ceremonije, održana je služba molitve i posvećenja u kapeli Svetog Đorđa. 

Supružnici sad prolaze kroz najveće izazove od početka braka nakon saznanja da kralj boluje od raka. Britanski monarh odlučio je da se vrati u Bakingemsku palatu, a njegovo zdravstveno stanje dovelo je do ubrzavanja radova u palati, pišu britanski medini. Nakon što je saopšteno da Čarls boluje od raka, on i njegova supruga kraljica Kamila su se povukli Klarens Haus kako bi kralj imao potreban mir tokom lečenja.

Odluka o povratu kraljevskog para u Bakingemsku palatu mnoge je iznenadila posebno što se zna da se za Čarlsa i Kamilu renovira kompletno severno krilo palate i da će radovi trajati do 2027. godine.

Credit: i-Images / Eyevine / Profimedia

Kralj Čarls i kraljica Kamila pred nedavnu Uskršnju službu u crkvii

 

Renoviranje palate

Kako otkrivaju poznavaoci prilika na britanskom dvoru, odluku da se vrate u Bakingemsku palatu doneo je sam Čarls koji veruje da bi mu to olakšalo obavljanje kraljevskih dužnosti sa kojih se privremeno povukao nakon što je saopšteno da je bolestan. Osim toga, olakšano bi mu bilo i lečenje, s obzirom na to da se spekuliše kako se ne nalazi u najboljem zdravstvenom stanju nakon otkrivanja karcinoma.

Kako otkrivaju britnski mediji, upravo zbog odluke o povratku kralja ubrzani su radovi na renoviranju privatnih odaja samog kraljevskog para koji će tu boraviti nakon povratka iz Klarens Haus. Inače, renoviranje kompletnog severnog krila Bakingemske palate započela je 2017. još kraljica Elizabeta II, a nastavio je njen sin Čarls nakon preuzimanja prestola i procena je da će radovi trajati punih 10 godina. 

Foto: Tanjug/AP

Kraljeva kancelarija preko oglasa traži osoblje

 

U međuvremenu u britanskim medijima je osvanuo oglas kraljeve kancelarije koji su u potrazi za novim članovima osoblja. Kako piše u oglasu, traže se osobe zadužene za održavanje, čišćenje i brigu o enterijeru i brojnim predmetima nezamislive vrednosti koje krase britanski dvor. 

- Iskustvo u domaćinstvu ili ugostiteljstvu nije neophodno, ali je prednost. Potrebne su osobe koje imaju proaktivan pristup i sposobnost da se uhvatite u koštac s novim izazovima - piše između ostalog u oglasu. 

Osoblje će morati da putuje i u druge kraljevske rezidencije tokom godine. U samoj Palati ima čak 775 soba, a omiljeni kutak kralja jeste i imanje u Sandrigemu. Svi zaposleni će morati da potpišu poseban ugovor o privatnosti kojim se obavezuju da neće iznositi detalje iz života kralja i njegove suprugu u javnost.

Podsećamo, pokojna kraljica Elizabeta II je 2019. tražila konjušara. Za ovaj posao plata je bila 25 hiljada evra mesečno, kao i besplatan smeštaj u palati. Plata za spremačice verovatno neće biti baš u tom rangu, ali nema sumnje da će biti pozamašna. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)