Zanimljivosti

VILIJAM DONEO ODLUKU, OGLASILI SE I IZ PALATE: Više nema mesta spekulacijama, sve je sada jasnije! (FOTO)

Prašina oko kraljevske porodice se nedeljama ne sleže.

17.03.2024 16:50

VILIJAM DONEO ODLUKU, OGLASILI SE I IZ PALATE: Više nema mesta spekulacijama, sve je sada jasnije! (FOTO)
John Stillwell/PA via AP

Nije tajna da princ Vilijam ne nosi burmu, odluku koju je doneo čak i pre nego što se venčao sa Kejt Midlton. Ovo je izazvalo radoznalost i spekulacije, pogotovo imajući u vidu tradiciju nošenja burmi. Dok se Kejt Midlton često viđa sa svojom burmom, isto se ne može reći za njenog supruga. Dakle, zašto princ Vilijam ne nosi burmu?

Ovo pitanje ponovo je pokrenuto u jeku skandala koji trese britanski dvor nakon operacije princeze od Velsa i njenog nestanka iz javnosti.

Lični izbor

Jednostavan razlog iza odluke princa Vilijama je njegova lična preferencija. Vojvoda od Kembridža nikada nije bio naklonjen nakitu, a to uključuje i burme. Pre svog venčanja 2011. godine,  iz palate St. James objavili su da Vilijam neće nositi burmu tokom ceremonije, navodeći to kao stvar ličnog stila. Ova odluka je izazvala neko čuđenje, pogotovo jer se njegov brat, princ Hari ne skida venčani prsten.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, Pool/Ethan Cairns/The Canadian Press via AP

Za razliku od Harija, Vilijam nikada nije nosio burmu

Kraljevska tradicija

Interesantno je da nije neobično da muški članovi kraljevske porodice ne nose burme. Princ Filip, koji je bio u braku sa kraljicom Elizabetom II preko 70 godina, nikada nije nosio burmu. Slično tome, princ Čarls nosi pečatni prsten na malom prstu, dok je princ Hari izabrao moderni platinasti dizajn. Ovo ukazuje na činjenicu da unutar kraljevske porodice, tradicija da muškarci nose burme nije nepokolebljiva.


Kraljevski analitičar Eloiz Parker objasnila je da dok je tradicionalno da žene u kraljevskoj porodici nose i verenički i burmu, ne postoji istorijski presedan da muškarci u kraljevskoj porodici to čine. Ona je opravdala Vilijamov izbor, navodeći da nakon javnog venčanja, znanje o braku je javno, čime se potreba za nošenjem burme čini simboličnom, a ne neophodnom.

Profimedia

Kejt se nikada nije odvajala od svog prstena

Istorija burmi

Tradicija da žene nose burme datira još iz drevnog Egipta, ali je postala šire rasprostranjena u drugoj polovini 20. veka. Posledice Drugog svetskog rata dovele su do promene, jer su mnogi vojnici počeli nositi prstenje kao podsetnik na svoje porodice kod kuće. Praksa nošenja burmi na četvrtom prstu leve ruke potiče iz drevnog verovanja u "vena amoris", ili venu ljubavi, za koju se smatralo da vodi direktno do srca.

Kao zaključak, Vilijamov izbor da ne nosi burmu je stvar lične preferencije i tradicije unutar kraljevske porodice. Iako može odstupati od norme za mnoge, to je odluka koja se poklapa sa njegovim individualnim stilom i verovanjima.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)