Zanimljivosti

KEJT BEZ BURME, PRINC VILIJAM SMRKNUT, A PALATA ĆUTI: Drami na britanskom dvoru se ne nazire kraj (FOTO)

Posle objavljivanja fotošopirane fotografije princeze Kejt sa decom i glasina o navodnoj aferi njenog supruga, javnost ne prestaje da priča o britanskoj kraljevskoj porodici

13.03.2024 17:20

KEJT BEZ BURME, PRINC VILIJAM SMRKNUT, A PALATA ĆUTI:  Drami na britanskom dvoru se ne nazire kraj (FOTO)
Profimedia, Tanjug/AP

Tajne o onome što se dešava iza zatvorenih vrata palate u kojoj žive članovi britanske kraljevske porodice ne prestaju da intrigiraju javnost. Dok, s jedne strane, tabloidi vrve od priča kako princ Vilijam ima aferu sa udatom markizom Sarom Rouz Hanberi, na društvenim mrežama pljušte objave o navodnom veoma teškom zdravstvenom stanju princeze Kejt Midlton. Lavinu spekulacija dodatno je "začinila" fotografija koja je na Dan majki objavljena na zvaničnom Instagram profilu princeze i princa od Velsa, a koja je dorađivana u fotošopu. Editovanje je bilo do te mere vidljivo da su je mnoge foto-agencije povukle iz svoje arhive.

I dok svet ne prestaje da priča o potresima koji se navodno dešavaju u britanskoj kraljevskoj porodici, Kensingtonska palata ne nalazi za shodno da odreaguje na pravi način i stavi tačku na tračeve. O tome je za "Dejli mejl" pisala i Sara Vajn, dugogodišnja kolumnistkinja ovog britanskog tabloida čija je analiza podigla veliku prašinu.

 

 

- Nekoliko dana posle objavljivanja fotografije za Majčin dan, moram priznati da nisam ništa saznala o tome šta se dešava sa princom i princezom od Velsa - navodi Sara u uvodnom delu kolumne, pa nastavlja:

- Počnimo sa nenim priznanjem da je ona ta koja je uredila sliku. Sa jasnom namerom da podvuče crtu ispod svega, njena izjava je, ako ništa drugo, samo dodala još jedan sloj zavera, pokrećući daleko više pitanja nego što je dala odgovor. Za početak, ideja da se princeza pogrbljena ispred kompjutera petlja oko porodičnog snimka na fotošopu izgleda tako čudno. Zar ne bi trebalo da se oporavlja od abdominalne operacije? Zar nema ništa bolje da radi uveče? Osim toga, što je uopšte moglo da bude toliko loše u jednostavnoj slici nje i dece da je bilo neophodno toliko uređivanje? Čak i ako je trebalo da malo retušira fotografiju (na kraju krajeva, većina zvaničnih fotografija ovih dana ima malu pomoć "filter vila"), zar Kensingtonska palata nema profesionalca koji će to uraditi? Sigurno je da bi kraljevski budžet mogao da izdrži neku pristojnu tehničku podršku.

Sara konstatuje da je na fotografiji koja je podeljena na zvaničnom Instagram nalogu princeze i princa od Velsa uočeno "ne manje od 12 izmena", a neki ljudi su otišli korak dalje, pa sugerišu da je slika iz novembra prošle godine, iako nema naznaka iz metapodataka koji bi sugerisali da je to tačno.

Printscreen Instagram/@theroyalfamily

Smrt kraljice Elizabete II bio je prvi udarac za britansku kraljevsku porodicu

Još čudnije je, smatra kolumnistkinja "Dejli mejla", to što je jedina stvar koja se zaista ističe na fotografiji detalj koji ne postoji.

- Govorim, naravno, o tome da princeza ne nosi nijedan svoj prsten. Istina je da ona ne nosi uvek verenički prsten sa dijamantima i safirima, iz očiglednih razloga. Ali njena burma? Kad je princeza od Velsa viđena bez burme? Možda postoji sasvim dobar medicinski razlog zašto je ne nosi. Kako je dr Martin Skur objasnio za "Dejli mejl", doktori su mogli posavetovati princezu da to ne radi u slučaju da joj zglobovi oteknu nakon operacije ili kao rezultat određenih lekova. Ili je možda malo smršala, što nije neuobičajeno nakon abdominalne operacije, i ne želi da rizikuje da joj burma sklizne sa prsta. U svakom slučaju, ako želite digitalno da promenite bilo šta na slici, zar to ne bi bilo to? Zaboravi Šarlotin rukav, samo vrati tu burmu. Ako ništa drugo, trebalo bi zaustaviti ljude da sabiraju dva i dva i dobiju pet kao rezultat - smatra Sara.

Ona, takođe, podseća da princ Vilijam nije uspeo da dođe na komemoraciju pokojnom kralju Konstantinu od Grčke pre nekoliko sedmica, otkazavši svoj  dolazak svega sat vremena ranije i navodeći da ne može da se pojavi iz "ličnih razloga".

- To nije bio bilo ko, to je bio njegov kum, a prinčevo ime bilo je na službi. Osim toga, kapela je samo nekoliko minuta vožnje automobilom od njegove kuće u krugu zamka Vindzor. Koliko je ozbiljna "lična stvar" mogla da bude kad je javio sat vremena pre dolaska da neće moći da prisustvuje? - pita se Sara i dodaje:

- Svakako da snimak kako u ponedeljak zajedno napuštaju Vindzor u automobilu nije bio ohrabrujuć. Nisu baš izgledali veselo, ona je okrenuta leđima kameri u sumnjivom profilu, a on je smrknuto gledao svoje papire.

 

 

Naravno, konstatuje kolumnistkinja, sve ovo ne mora da znači ništa, ali i može da znači nešto. I upravo to je ono što stvara problem.

- Život u kraljevskom ambijentu nije nimalo lak. Očigledno je da je princeza imala vrlo gadnu operaciju, a onda je usledio težak i destabilišući perioda za oboje. Ne treba potceniti emocionalni napor, uobičajen za celu kraljevsku porodicu, zbog gubitka pokojne kraljice. Dodajte tome i dijagnozu karcinoma kralja Čarlsa III i neizbežno je u britanskoj kraljevskoj porodici bilo nekoliko uznemirujućih meseci. Podrazumeva se i da je stres koji su pretrpeli zbog optužbi koje su im uputili vojvoda i vojvotkinja od Saseksa bio ogroman, a posebno su napadi na princezu bili žestoki. Vredi se prisetiti i da ni u Kejtinoj matičnoj porodici u poslednje vreme ne "cvetaju ruže". Poslovanje njenih roditelja prošle je godine nije bilo uspešno. Neminovno će i to uzeti svoj danak. Da li je čudo što je princeza bolesna? Telo ima svoj način da signalizira kada mu je dosta - kategorična je Sara.

Tanjug/AP

Kralj Čarls III je u januaru imao operaciju prostate, a nedugo zatim je saopšteno da ima rak i da je započeo lečenje

Ona ne smatra da članovi kraljevske porodice nemaju dobar razlog da se osećaju pomalo uzrujano ili da se ponašaju malo nespretno. 

- Ali, samo zato što ste kraljevska porodica ne znači da su vaš život dijamanti i tijare, daleko od toga. I nema sumnje da javnost ima ogromnu naklonost i prema njima dvoma (Kejt i Vilijam - prim. aut.), i prema njihovoj deci, i puno empatije prema izazovima s kojima se suočavaju. Ali poteškoća sa slikom je u tome što je to, u stvari, laž. Što je još gore, to sada izgleda kao laž zamišljena da sakrije druge laži - procenjuje Vajnova.

Postoji, smatra ona, samo jedan način da se tome stane na kraj, a u čemu bi Kengsingtonska palata trebalo da odigra značajnu ulogu:

- Ili recite jasno šta se zaista dešava ili rizikujete da se udavite u močvari koju sami pravite.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)