Zanimljivosti

ŠER, ANĐELINA I HALE BERI SU POMERILE GRANICE NA CRVENOM TEPIHU: O njihovim oskarovskim izdanjima se i danas priča (FOTO)

Dodela Oskara je veče kad zvezde pokušavaju da izgledaju što elegantnije i upečatljivije

10.03.2024 20:03

ŠER, ANĐELINA I HALE BERI SU POMERILE GRANICE NA CRVENOM TEPIHU: O njihovim oskarovskim izdanjima se i danas priča (FOTO)
Profimedia

Dodela filmskih nagrada Oskar je najvažniji događaj Akademije filmske umetnosti. Iako se zna da će se zvezde na crvenom tepihu pojaviti u najboljim izdanjima, ponekad se desi da slavne dame odu predaleko i zablistaju u prozirnim kreacijama i dekolteima koji ne ostavljaju previše mašti.

Američka pevačica, glumica i TV zvezda Šer (77)  osvojila je publiku ulogom u filmu „Maska“. Mediji je često nazivaju boginjom popa, a opisana je kao oličenje ženske autonomije u industriji u kojoj dominiraju muškarci. 

Šer je i dalje veoma aktivna u šou-biznisu i sada izlazi sa mnogo mlađim producentom Aleksandrom Edvardsom (38). Davne 1988. na dodeli Oskara nosila je senzacionalnu crnu haljinu koja nikako da padne u zaborav, a koju je kreirao Bob Maki. Haljina od tila imala je ukrase koji su prekrivali „kritične delove“, a Šer je poručila da je odabrala takvu kreaciju jer je osećala da je Akademija ne voli i ne shvata ozbiljno. Kreatoru koji je osmislio i haljinu u kojoj je Merlin Monro čestitala rođendan predsedniku Sjedinjenih Američkih Država smela kreacija za Šer bila je jedna u nizu o kojoj se i danas priča.

Phil Roach / Zuma Press / Profimedia

Šer je 1988. došla na dodelu Oskara u haljini koju je za nju napravio Bob Maki

 

Hale Beri dobila je Oskara za najbolju glumicu za „Bal monstruma“ 2002. godine. Na dodeli se pojavila u kultnoj kreaciji koja je u gornjem delu bila potpuno prozirna i ukrašena cvećem, dok je donji deo sa dugačkim šlepom bio u boji crvenog vina. Bilo je to savršeno izdanje za crveni tepih.

Orange County Register / Zuma Press / Profimedia

Smela kreacija Hale Beri pamti se i danas

 

Pre 22 godine Anđelina Džoli pojavila se na dodeli Oskara u crnoj plišanoj haljini „Atelier Versace“. Kreacija sa dubokim šlicem stajala joj je kao salivena, a Anđelina je iskoristila priliku i na crvenom tepihu pozirala tako da joj se vidi desna noga dok je stajala zagrljena sa sada već bivšim suprugom Bredom Pitom. Iako ovaj njen potez mnogi nisu podržali, u godinama koje su usledile mnogi su kopirali.

NIVIERE / Sipa Press / Profimedia

Anđelina Džoli je ikoničnu kreaciju ponela besprekorno

 

Haljina sa dubokim dekolteom koju je na dodeli Oskara 1991. ponela manekenka i glumica Sindi Kraford u to vreme bila je revolucionarna. Vatrenocrvena kreacija sa „Versaće“ potpisom pobrala je aplauze na crvenom tepihu na kom se Sindi pojavila sa tadašnjim suprugom, glumcem Ričardom Girom. Njih dvoje su se četiri godine kasnije razveli, ali je ikonična fotografija sa crvenog tepiha ostala kao uspomena na vreme njihove velike ljubavi i popularnosti. Popularnost haljine i dan-danas ne jenjava.

 

 

Gvinet Paltrou blistala je na dodeli Oskara 1996. sa Bredom Pitom kada je nosila oskudnu slip haljinu boje slonovače sa potpisom Kelvina Klajna. Haljina ne samo da je bila prozirna, već je imala i dubok dekolte.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)