Zanimljivosti

DARIJA KISIĆ PROGOVORILA O PRIVATNOM ŽIVOTU: Otkrila šta joj se dogodilo 2004. godine!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju prisetila se zašto je baš 2004. godina za nju bila toliko posebna, kako se oseća u telu žene i kakav je položaj pripadnica nežnijeg pola u Srbiji.

22.12.2022 12:01

DARIJA KISIĆ PROGOVORILA O PRIVATNOM ŽIVOTU: Otkrila šta joj se dogodilo 2004. godine!
Foto: ST/V.Lukić

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za brigu o porodici i demografiju, o kojoj domaća javnost neprestano bruji od trenutka kada se kao član Kriznog štaba u doba pandemije koronavirusa pojavljivala u medijima, sada je progovorila i o svom privatnom životu i o tome kako vidi položaj žena u našoj zemlji. Od momenta kada je postala javna ličnost privlačila je pažnju pre svega svojim izgledom, a kasnije su mnogi mediji počeli da "kopaju" još neke informacije o njoj, budući da je izazivala veliku pažnju u svakom domu koji je pratio dešavanja u vezi sa KOVIDOM-19. Ona je, međutim, vešto krila detalje iz svoje privatonosti, jasno stavljajući do znanja da je za javnost važnije ono što je ona radila, a što se tocalo borbe s opakom pandemijom. 

Ministarka je učestvovala na konferenciji koja se bavila pitanjem položaja žena danas, i to ne samo u Srbiji, već i u čitavom svetu, kao i kakav je on bio pre 18 godina. Zato nije mogla, a da ne istakne i šta se njoj dogodilo baš te davne 2004. godine.

- Ta godina je bila najlepša godina za mene, jer sam se ostvarila u najvažnijoj ulozi u životu, ulozi majke. Sve žene koje su prošle taj period znaju da rade sve što mogu da bi bile najbolje majke na svetu. Sve tada najviše čitamo o roditeljstvu i slušamo razne savete - istakla je ona.

Ministarka je poznata po tome da je uvek u javnosti doterana. Kompleti koji odišu ženstvenošću, plava kosa i šminka su oduvek njen zaštitni znak, a ona je otkrila i kako se oseća u telu žene i sa svime što nosi taj epitet.

- Žena je oduvek bila stub porodice. To su bile naše majke, bake i prabake. Divno je biti žena i ja sam veoma srećna što sam žena, ali misilim da se ne oseća svaka žena tako. Ne oseća se svaka žena ravnopravno, osnaženo i bezbedno i mi treba sve njih da podržimo - istakla je Kisićeva.

Ministarka Darija je objasnila da žene čine više od polovine stanovnika planete i da su veoma rano uvidele moć znanja.

- Znanje je nešto što niko ne sme da nam oduzme. Treba da budemo ponosne što svake godine 15 odsto više žena završi fakultet nego muškaraca. U 2021. godini 10 odsto žena više je doktoriralo u odnosu na kolege muškog pola. Srbija je prva zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti. Taj instrument EU je veoma koristan pokazatelj svega što činimo i koliko napredujemo na toj skali u vrednostima od 1 do 100, pri čemu je 1 potpuna neravnopravnost. Svake godine beležimo pomak. U prošloj godini 2,2 odsto smo bolji, a od ukupno 146 zemlje, Srbija se nalazi na 23. mestu. Ne možemo da budemo zadovoljni dok indeks ne bude 100, iako na svetu ne postoji nijedna zemlja gde je to postignuto - objasnila je Kisićeva.

Foto: ST/V.Lukić

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević

Prema ministarkinim rečima, žene su osnov svakog društva, a njihovi partneri su ti koji treba da im pruže još veću podršku.

- Ministarstvo za brigu o porodici želi da da podršku ženama koje predstavljaju stub porodice i pozivam njihove partnere da im pruže još veću podršku. Mi treba da budemo ravnopravni, jednaki nismo i ne treba da budemo, ali treba da se dopunjujemo. Položaj žena u Srbiji je svakim danom sve bolji, a žene danas vode najvažnije državne institucije, kao što je slučaj i u našoj zemlji - rekla je Kisićeva na pres konferenciji “Žene za žene”, u organizaciji Blic žene koja je obeležila 18 godina postojanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Veteran VRS

22.12.2022 13:44

Zena sa stilom!!! Pozdrav iz RS.