Zanimljivosti

RUSKINJA 40 GODINA BORAVI U SIBIRSKOJ TAJGI, DALEKO OD CIVILIZACIJE! Geolozi su pronašli Agafiju i šokirali se u kakvom je stanju i čime se hrani!

Priča o ženi pustinjaku o kojoj bruji ceo svet dobila je potpuno neočekivani zaplet.

10.12.2022 11:02

RUSKINJA 40 GODINA BORAVI U SIBIRSKOJ TAJGI, DALEKO OD CIVILIZACIJE! Geolozi su pronašli Agafiju i šokirali se u kakvom je stanju i čime se hrani!
Printscreen/Youtube/ТВ МИРЭА

Agafija Likova ima 75 godina  i zbog svog života daleko od ljudske civilizacije smatra se jednom od najneobičnijih žena na svetu.

Iako bi mnogi teško mogli da zamisle ovakav način života u 21. veku jedna žena iz Rusije godinama živi potpuno izolovano zbog čega  je mnogi zbog toga smatraju ženom pustinjakom. Zbog teških okolnosti koje je preživela sa svojom porodicom bila je prinuđena da pobegne u šume Sibira kako bi izbegli porodično progon tadašnjeg režima. Boraveći 40 godina u sibirskoj tajgi, potpuno izolovani od ostatka seta, Agafijina porodica nije znala da se dogodio Drugi svetski rat. 

Grupa geologa je pronašla porodicu 1978. godine od kojih je jedini preživeli član Agafija koja i dalje živi potpuno izolovana, a najbliži grad joj je na 250 kilometara. Likova i dalje živi kao u 18. veku gajeći sopstvenu hranu i tako se hraneći.

Iako ona živi povučenim životom itekako je poznata medijima. Pored medija koji je posećuju i pišu o njoj, posetili su je i članovi ruske svemirske agencije sa namerom da je upozore na lansiranje koje će se obaviti u Bajonuru  u Kazahstanu. Budući da geleri i delovi rakete mogu pasti blizu njene kuće, sigurnost bi joj bila ugrožena pa je neophodno da se evakuiše. 

Ona je odbila da napusti svoj dom, tvrdeći da su "rakete i ranije padale", a jedini put kada je morala da ode od kuće bilo je kada je otišla u bolnicu zbog bolova u zglobovima. Agafiju obilaze radnici nacionalnog parka sa željom da joj pomognu, a dešava se često da ova starica dobija poklone iz čitavog sveta od ljudi koji su čuli njenu priču. Kada je morala da ode u bolnicu, Likova se prvi put susrela sa modernom civilizacijom ali je bila zgrožena i razočarana.

- Ima toliko automobila, zašto toliko? Dim izlazi iz njih, ne može se disati - rekla je ona tada.

Agafija je prošle godine dobila novi dom i to zahvaljujući jednom ruskom tajkunu i dobrotvornoj pomoći svih koji su radili na izradnji te kuće. Kuća od drveta je izgrađena pored nekadšnje njene kolibe gde je boravila sa svojom porodicom. Sada su uslovi daleko bolji i dostojniji čoveka.

Ona je u znak zahvalnosti ljudima koji su radili na izgradnji njene kuće ispekla hleb a odbila je da se useli u dom dok se on ne osvešta od strane sveštenika koji je to i učinio. Pošto je nova, modernija brvnara napravljena od drveta, materijal je morao da se dovlači brodom iz 250 kilometara udaljenog područja jer je seča zabranjena u Sibiru.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)