Zanimljivosti

KAKAV ŠOK, ČARLS PROMENIO TRADICIJU: Samo ona više ne mora da se klanja nikome u porodici, takav tretman imala je samo kraljica Elizabeta!

Postoje pravila u britanskoj kraljevskoj porodici kojih svi moraju strogo da se pridržavaju, ali ipak, s novim kraljem na prestolu neke stvari više nikada neće biti iste.

04.11.2022 17:01

KAKAV ŠOK, ČARLS PROMENIO TRADICIJU: Samo ona više ne mora da se klanja nikome u porodici, takav tretman imala je samo kraljica Elizabeta!
Foto; Tanjug/AP

Otkako je došla na Dvor britanske kraljevske porodice, vojvotkinja Kejt Midlton je morala da usvoji niz pravila koja se vekovima unazad poštuju u tom krugu. Naime, nije nepoznato da kraljevske porodice neguju tradicionalne običaje ponašanja poput onih da se ne ide na spavanje ili se ne počinje obedovanje pre kralja ili kraljice, kao i mnoge druge koji se u narodskim krugovima možda mogu učiniti zastarelim, pa i besmislenim.

Jedno od takvih pravila je i klanjanje drugim članovima porodice koje je Kejt morala da prihvati dolaskom u porodicu, a odnosilo se na to da ona mora da taj poseban način iskazivanja poštovanja primeni i sa princezom Anom, ćerkom pokojne kraljice Elizabete II, i Kamilom, suprugom novog engleskog kralja, Čarlsa III. S druge strane, Kejt su morale da se klanjaju princeza Beatris i princeza Eugenija, ćerke princeze Ane, što se određuje po rangu, odnosno tituli koja svaka žena nosi na Dvoru. 

Pošto je Kejt nedavno, tačnije nakon kraljičine smrti 8. septembra, dobila novu titulu i postala princeza od Velsa, redosled u klanjanju se promenio, pa samim tim i pravila.

Kada je kasnije pristigla i Megan 2018. godine, ona je takođe morala da se klanja svima, kako su preneli britanski mediji. Izuzetak su bile situacije u kojima je njen suprug Hari bio sa njom, te to nije morala da čini pred princezom Beatris i Eugenijom. Pred svima ostalima je i dalje morala, čak i ako je Hari prisutan.    

Iako takva pravila deluju zastarelo, žene u kraljevskoj porodici se klanjanju jedna drugoj i to je bilo uređeno dokumentom iz 2005. koji je sastavila lično kraljica. Dokument nosi ime "Pravo prvenstva u kraljevskoj porodici" i on uređuje status kraljevskih žena i njihov odnos jedne prema drugoj. Taj dokument ne štiti samo žene rođene u kraljevskoj porodici, već i one koje su u nju došle udajom. Međutim, izuzetak je Kamila. 

Iako ona nije rođena na britanskom dvoru, svi su morali da joj se naklone kada nakon što se udala za tadašnjeg princa Čarlsa 2005. godine. Takođe, to je podrazumevalo da se i ona klanja onima koje su po rangu više od nje. 

Ipak, najveća promena u tradiciji klanjanja od kada je Čarls III postao kralj jeste to da za Kamilu više neće važiti da se bilo kome klanja, dok će njoj poštovanje da iskazuju sve žene iz kraljevstva i to pre svega zbog činjenice što postaje kraljica supruga.

Kraljevski stručnjaci, ali i simpatizeri kraljevske porodice, smatraju kako su se žene iz monarhije uvek klanjale samo monarhu, odnosno kraljici, a ne bilo kome u porodici. To znači da bi se na primer princeze Eugenija i Beatris klanjale samo kralju i kraljici, a ne princezi Ani ili Kejt, iako su ispod njih po rangu.

Inače, u kraljevskoj porodici postoji i niz drugih pravila za koje se spekulisalo da bi kralj Čarls mogao da ih menja, međutim, veoma je moguće da se to neće dogoditi jer je zauzet drugim stvarima budući da je pred njim planiranje krunisanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)