Zanimljivosti

ŠAKIRI OSAM GODINA ROBIJE? Bombastična vest o sudbini pevačice u trenu obišla svet!

Sud u Španiji je saopštio da će svetski popularnoj kolumbijskoj zvezdi biti suđeno za poresku utaju iako je ona u međuvremenu isplatila sporni iznos od čak 14,5 miliona evra, kao i kamatu od 3 miliona evra.

bySrećna republika

27.09.2022 14:03

ŠAKIRI OSAM GODINA ROBIJE? Bombastična vest o sudbini pevačice u trenu obišla svet!
Tanjug/AP

Španski sud saopštio je danas da će svetski popularnoj pop-zvezdi Šakiri (45) suditi zbog navodne poreske prevare u iznosu od vrtoglavih 14,5 miliona evra, istakavši da bi, u slučaju da bude osuđena, mogla da završi iza rešetaka čak osam godina.   

Atraktivna četrdesetpetogodišnja plavuša, čiji je nedavi raskid s fudbalskom zvezdom Barselone, Đerarom Pikeom, dospeo na naslovne strane svih svetskih medija, u julu je prvi put upozorena da bi mogla da bude osuđena jer je optužena po šest tačaka za ozbiljnu poresku prevaru. Danas je sudija istražnog suda u okolini španskog grada Barselone formalno naložio suđenje. Time se, kako prenose tamošnji mediji, privodi kraju dugogodišnja krivična istraga protiv kolumbijske pop-zvezde.

Najnovija odluka je usledila nakon što je pevačica potvrdila da je odbacila vansudski dogovor za koji se veruje da je uključivao njeno potencijalno priznavanje krivice. Podsetimo, reč je o optužbi da je čuvena izvođačica optužena da je u periodu od tri godine, tačnije između 2012. i 2014, oštetila budžet Španije za milionski iznos. 

 


Šakira je već platila šestocifrenu sumu koju je španski poreski sistem potraživao od nje, zajedno s kamatom za koju se veruje da je iznosila čak 3 miliona evra. Međutim, državni tužioci su i nakon toga tražili da pevačica ipak bude osuđena na osam godina zatvora ako bude proglašena krivom na suđenju.

Datum suđenja još nije određen, ali se očekuje da će se održati u narednim mesecima.

Podsetimo, Šakira, čije je puno ime Šakira Isabel Mebarak Ripol, optužena je da se pretvarala da živi u inostranstvu, a istovremeno je koristila složenu ofšor korporativnu strukturu kako bi izbegla poreske obaveze u periodu od 2012. do 2014. Ona je to učinila nakon što je još 2011. započela vezu s bivšim defanzivcem Mančester Junajteda Pikeom i prešla da živi u Barselonu. 

Ona je ranije bila poreski obveznik na Bahamima, a nakon selidbe u Španiju nije registrovana u toj zemlji kao građanin koji ima bilo kakve obaveze prema toj državi, a što je svakako trebalo da učini. Kao puni poreski rezident u Španiji registrovana je tek 2015. godine.

Inače, zvanični stanovnici Španije imaju obavezu da plaćaju poreze na svoj prihod širom sveta. Po zakonu, ljudi koji su proveli više od 183 dana u datoj kalendarskoj godini u Španiji smatraju se rezidentima Španije kada su u pitanju obaveze s plaćanjem poreza. 

Šakira se još nije oglašavala povodom najnovije odluke suda

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)