Zanimljivosti

GRAD BEZ ZNAKA STOP, ALI IMA MESTO ZA GILJOTINU: Kladimo se da ovih 7 činjenica o Parizu sigurno niste znali

Najmanje 14 metro stanica ili nikad nije korišćeno ili su napuštene.

26.07.2024 13:05

GRAD BEZ ZNAKA STOP, ALI IMA MESTO ZA GILJOTINU: Kladimo se da ovih 7 činjenica o Parizu sigurno niste znali
JACQUES DEMARTHON / AFP / Profimedia

Pariz, prestonica Franscuke je danas centar sveta, i do 11. avgusta biće domaćin 10.000 sportista iz više od 200 zemalja koji će se nadmetati na Olimpijadi čija svečana ceremonija otvaranja je zakazana za večeras. 
Pariz je jedan od najpoznatijih i najuzbudljiviji gradova na planeti, sinonim za ljubav, umetnost, grad bogate istorije koja seže 2 milenijuma u prošlost.

Turizam je glavni izvor prihoda u Parizu, a godišnje ovaj grad poseti oko 12, 6 miliona turista što je što je gotovo identično broju stanovnika ovog megapolisa. Međutim, postoje neke malo poznate činjenice o ovom gradu, a mi vam otkrivamo 7 najzanimljivijih činjenica o ovom gradu koje sigurno niste znali.

1. 35 dana za Luvr 

Sa više od 9 miliona posetilaca godišnje, Luvr je najpopularniji muzej na planeti. Čuveni je dom Mona Lize u kome je izloženo više od 35.000 umetničkih dela. Ali, u celoj kolekciji muzeja ima preko 460.000. Ako biste odvojite samo 30 sekundi vremena za gledanje svakom bilo bi vam potrebno 35 dana da ih sve vidite.

 

 

2. Jedan znak STOP

Uprkos tome što je jedna od najnaseljenijih evropskih prestonica, Pariz ima samo jedan znak stop, koji se nalazi na kraju prilaza građevinske kompanije u 16. arondismanu . U celom ostatku grada – i mislimo bukvalno na sve – više ne postoji ovaj znak.

3. Mesto za giljotinu

Na ulicama Pariza nećete videti giljotinu, ali na uglu Rokuette i La Croik-Faubin Street, postoji pet betonskih mesta na kojima se nekad nalazila giljotina. Blokovi su ispred onoga što je nekada bio zatvor. Tu je 1851. godine betonirana stara giljotina za javna pogubljenja. Posetite ovo jedinstveno mesto da biste bacili pogled na relativno nedavnu jezivu prošlost Evrope.

4. Kupanje u fontani

Plaže koje se nižu uz obale malog dela reke Sene dokazuju da je Pariz grad koji zaista ima sve. Idite na mesto za odbojku i sunčanje. Postoje bazeni za one koji ne vole da rone u reci, ačesto tokom vrelih letnjih dana Parižani spas potraže i u gradskim fontanama. Tu se kupaju, na pločniku sunčaju i ne mare šta će ko reći.

 

 

5. Pariz ima svoj Kip slobode

Možda već znate da je njujorška Lejdi Liberti poklon Francuza. Ono što možda znate je da u Parizu postoji minijaturna verzija ove statue koja je okrenuta ka okeanu što simbolizuje prijateljstvo između Francuske i SAD.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GreenyMoony (@greenymoony)

6. Tajne metro stanice

Sa oko 400 stanica, nije iznenađenje da mreža pariskog metroa ima nekoliko tajni. Jedan od njih je da najmanje 14 stanica ili nikad nije korišćeno ili su napuštene i više nisu u upotrebi. Stanicu Porte des Lilas iznajmljuju producentske kuće kao filmski set.

 

7. Sunčani sat

Obelisk visok 23 metra na trgu Place de la Concorde nije samo vizuelno čudo. To je funkcionalni sunčani sat sa rimskim brojevima na okolnim trotoarima. Većina Parižana to ignoriše, ali to čini poklon Egipta Francuskoj tokom 19. veka posebno jedinstvenim, piše sajt Evan&Evans.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)