Kultura

SVAKE NOCI ZAVRŠIM U KREVETU S MONA LIZOM I IMAMO ODNOSE! Izjava umetnika zaprepastila svet: Ovako sam naslikao 100 dela!

Omiljeni slikar poznatih i slavnih priča o svom bizarnom odnosu sa ženom sa najpoznatije slike na svetu.

26.04.2022 14:00

SVAKE NOCI ZAVRŠIM U KREVETU S MONA LIZOM I IMAMO ODNOSE! Izjava umetnika zaprepastila svet: Ovako sam naslikao 100 dela!
Youtube/ ¡HOLA! TV, Wikipedia/ Леонардо да Винчи -

Španski slikar Domingo Zapata kaže da je postao toliko opsednut slikom da bi svake noći sanjao Mona Lizu i imao intimne odnose sa njom. Sada je 26 njegovih digitalnih snimaka Mona Lize izloženo u Luvru u Parizu pored kultnog portreta Leonarda da Vinčija. Portal Srećna Republika vam donosi njegovu neobičnu ispovest.

Domingo je jedan od omiljenih umetnika glumca Leonarda Dikapria i on veruje da je njegov uspeh posledica njegove stalne veze sa Mona Lizom, za koju tvrdi da je i romantična i seksualna. Dikaprio je vlasnik jednog Domingovog dela kojim je rekreirao i nedavno mu je za dlaku izmakla ponuda da kupi drugu za milion dolara tokom UNICEF-ove gala večeri na ostrvu Sent Bart.

Domingo sa osmehom govori da ga je njegova ljubavna veza sa Mona Lizom pretvorila u jednog od najtraženijih umetnika slavnih i bogatih širom sveta.

On sada živi u Njujorku i o svom iskustvu govori na veoma neobičan način. 

- Sa Mona Lizom radim 15 godina. Kada sam je toliko slikao, sanjao sam je i imao sam čak i seksualni odnos sa njom. Ne možete stati tamo gde vas to vodi. Radi se o dodiru, osećanjima, ogoljenosti. Kod umetnika, odnos prema platnu je intiman. Što se više otvarate i što više rizikujete, bolje se izražavate. Kada se bavite nekom temom i želite da je istražujete sve više i više, to vam postaje opsesija.

Domingo kaže da su mu tek ljudi iz njegove okoline prodočili njegovu opsesiju i seksualnu privlačnost prema čuvenoj Đokondi.

- Dajana Pikaso, unuka Pabla Pikasa, koja je moj stručnjak za umetnost i dobra drugarica, pitala me je u studiju: „Da li je sanjaš, da li imaš seks sa njom?“ A ja sam joj odgovorio: „Naravno da imam seks sa njom u svojim snovima. Da nije tako, odavno bih od ovoga odustao” - rekao je on.

On sa osmehom na licu govori o svojoj neobičnoj romansi:

- To je kao jedna od onih toksičnih veza koja nikada ne nestaje. Stalno se vraćate njoj i ne možete da nastavite dalje čak ni nakon 100 slika. Trenutno radim na jednoj. To je haos.

Ukazana mu je velika čast

Luvr je uzeo 26 Domingovih interpretacija Mona Lize za izložbu. On sija od ponosa znajući da njegov rad stoji uz Da Vinčijevo remek-delo.

- Mislio sam da je šala kada su me prvi put kontaktirali. Očigledno za mene je to velika čast. Moja realnost je nadmašila moje snove i zahvalan sam - rekao je Domingo.

U videu ispod Domingo priča o svojoj reakciji koja je usledila nakon ove velike počasti.

Domingo čak vidi i neke paralele između Da Vinčija i svog slikarskog razvojnog puta, s obzirom da je i čuveni renesansni umetnik proveo silne godine pokušavajući da usavrši svoju sliku.

- Leonardo je naslikao Mona Lizu sa 48 godina, i putovao po Evropi, radeći na njoj godinama pre nego što ju je francuski kralj Fransoa Prvi otkupio. Ni tada nije bila skroz gotova, ali je nikada nije završio. Imam 47 godina i shvatam taj njegov put. Pokušao je mnogo puta, ali nikada nije bio siguran u to svoje delo. Mona Liza je doprla do njega, više nego bilo ko drugi, uključujući i mene. Možda joj je i bilo suđeno da ostane nedovršena - rekao je on.

Miljenik svetskog džet-seta

Domingo je zaradio je milione od ljubitelja umetnosti koji plaćaju šestocifrene iznose za njegove radove širokog umetničkog spektra. U januaru je Domingova najnovija verzija Mona Lize prodata je za više od milion dolara u na ostrvu Sent Bart, nadmašivši čak i ponudu oskarovca Leonarda Dikapria za ovo delo. Posle žestoke licitacije koji je nadgledala aukcijska kuća "Sotbi", Domingova slika “Mona Lisa Bull Fighter” (Mona Liza Borac s Bikovima) je dostigla konačnu cenu od ukupno 1,027 miliona dolara, što je preko 112 miliona dinara, i prodata je američkom kolekcionaru koji je želeo da ostane anoniman, piše američki San.

Zapata je bio toliko šokiran da je povratio od neverice i anksioznosti.

- Nakon što je čekić udario o sto, svi su prišli da se slikaju i da mi čestitaju. Ali ja sam bio toliko nervozan da sam povratio po sebi. Salvetom sam uspeo da pokrijem košulju, otrčao sam do tuš kabine pored bazena, tu sam skinuo smoking, a košulja je i dalje bila na meni. Skinuo sam fleku, nastavio da nosim mokru košulju i vratio se u prostoriju u smokingu. Moje telo je prosto odreagovalo tako jer sam bio jako nervozan. To je kao da dobijete Oskara i povraćate dok držite govor - zaključio je Zapata.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)