Zanimljivosti

NIKOLA TESLA SE ZAPRAVO NIJE TAKO ZVAO? Objavljena krštenica otkrila pravo ime srpskog naučnika

Šta je pisalo u krštenici najvećeg pronalazača?

25.07.2024 17:25

NIKOLA TESLA SE ZAPRAVO NIJE TAKO ZVAO? Objavljena krštenica otkrila pravo ime srpskog naučnika
NIKOLA TESLA MUSEUM / Sciencephoto / Profimedia

Nikola Tesla, srpski pronalazač, naučnik i inženjer, zaslužan je za preko 700 pronalazaka. Rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, Tesla je preminuo u 87. godini života u Njujorku. Tokom više od jednog veka, o njemu su ispričane gotovo sve priče, ali postoji jedan deo njegove biografije koji mnogima nije poznat. Jedan zanimljiv detalj iz njegovog života prvi put je objavljen 2019. godine, zahvaljujući Aleksandri Ninković Tašić, koja posvećeno čuva sećanje na velike umove srpske nauke i kulture. 

Na društvenoj mreži Facebook, Aleksandra je podelila odlomak iz knjige koji sugeriše da Teslino kršteno ime nije Nikola, već Nikolaj.

- Knjiga koja će se uskoro pojaviti može nositi naziv ISTINA. Našem Nikoli Tesli ona je najpotrebnija. Knjiga je mnogo, ali malo njih pušta da govore Tesla, njegova porodica i prijatelji. Za početak njegova krštenica! Kršten je - kao Nikolaj - napisala je ona i priložila fotografiju.

 

Ovaj podatak nije široko poznat, a autentičnost Tesline krštenice još uvek nije potvrđena. Među Teslinim najznačajnijim pronalascima su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao značajan doprinos prenosu i modulaciji radio-signala, a njegova istraživanja u oblasti rendgenskih zraka su takođe zapažena.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)