Zanimljivosti

GRADOVI KOJE SRBI OBOŽAVAJU HOĆE DA PROTERAJU TURISTE! A prvi korak je plaćanje takse za ulazak u centar grada

Dok se većina zemalja bori da privuče što više turista, sve je više gradova koji žele da se zauvek otarase neželjenih gostiju.

16.07.2024 21:30

GRADOVI KOJE SRBI OBOŽAVAJU HOĆE DA PROTERAJU TURISTE! A prvi korak je plaćanje takse za ulazak u centar grada
Shutterstock

Zvuči kao šala, ali situacija postaje sve ozbiljnija, a to najbolje pokazuju protesti u omiljenim gradovima srpskih turista, Barseloni, Atini, Amsterdamu i Veneciji. Dodajte tu još demonstracije na Kanarskim i Balearskim ostrvima.

Posle epidemije korone, turizam je očekivano doživeo pravi bum, ali to je samo bila kap koja je prelila čašu, barem u najposećenijim evropskim gradovima.

Barselona

Cene smeštaja u prestonici Katalonije poskupljuju i to drastično u prethodnih par godina, ali to je izgleda proizvelo kontra efekat kod stanovnika Barselone. Naime, gradske vlasti planiraju da do 2028. obustave kratkoročno izdavanje stanova, kako bi se tržište nekretnina u većoj meri vratilo u lokalne okvire. Glavni razlog za antagonizam prema turistima je činjenica da je iznajmljivanje stanova poskupelo za 67 odsto u prethodnoj deceniji.

Venecija

Italijani su otišli i korak dalje i kao vid eksperimentalnog programa su uveli plaćanje obavezne globe od pet evra za turiste koji ulaze u stari deo grada u periodu od 8 do 16 časova. Ljudi koji imaju smeštaj u Veneciji, plaćaju i standardnu turističku taksu.

Amsterdam

Godinama su Holanđani po svaku cenu želeli da dovedu što više turista, pre svega Britanaca, i to im se sada obilo o glavu. Gradske vlasti su lansirale akciju pod nazivom: "Ne dolazite kod nas", čiji je cilj da se popravi imidž Amsterdama, kao legla prostitucije i narkomanije. Takođe, uveden je i bizarni zakon da novi hotel može da se izgradi samo pod uslovom da se jedan stari zatvori.

Atina

I Grci su prezasićeni zbog navale turista, iako se najviše novca sliva u budžet upravo od stranih gostiju. Grafiti tipa: "Turisti, idite kući" su sve češći, a posle štrajka taksista, proteste su najvili i vodiči i drugi turistički radnici.

Kanarska ostrva

U Las Palmasu su krajem aprila održane velike demontracije, a lokalci traže da se promeni turistička strategija i da se ograniči broj gostiju. Ilustracije radi, prošle godine je 13,9 miliona turista posetilo Kanarska ostrva.

Balearska ostrva

Nezadovoljni su i stanovnici Majorke, Menorke i Ibice. To se naročito odnosi na Ibicu i lokalno stanovništvo želi da se promeni dugo godina sticani imidž ostrva za žurke. U Palma de Majorki će 21. jula biti održan protest pod nazivom: "Manje turizma, više života", piše Mirror.

BONUS VIDEO:  

Komentari (0)