Zanimljivosti

NAPUSTILA JE ŠKOLU DA BRINE O PORODICI, A SA 105 GODINA UZELA DIPLOMU: Posle 8 decenija se vratila u studentske klupe

Istrajnost se isplati čak i decenijama kasnije, a to pokazuje i ova baka.

25.06.2024 10:20

NAPUSTILA JE ŠKOLU DA BRINE O PORODICI, A SA 105 GODINA UZELA DIPLOMU: Posle 8 decenija se vratila u studentske klupe
Prntscrn/YouTube/KPIX | CBS NEWS BAY AREA

Virdžinija Hislop je za sada možda najstariji svršeni diplomac, odnosno magistar, jer je uzela diplomu u svojoj 105. godini života. Njoj su bile potrebne 83 godine kako bi u rukama držala papir koji je san svakog studenta i to na Univerzitetu stanford. Hodajući po bini kako bi joj uručili diplomu ova vremešna starica je prokomentarisala  kako je dugo čekala na taj trenutak, prenosi The Guardian.

Danijel Švarc dekan Stenfordske postdiplomske škole za obrazovanje se prisetio tog trenutka, rekavši da je bio zabrinut kako će proteći predstavljanje Hislopove na bini.

- Pre nego što smo došli do emotivnog dela, publika je nastupila sa ovacijama. Virdžinija se obrazovala kao mlada, samo nije stekla diplomu. To je sjajna prilika da se vratite i proslavite život povratka i obrazovanja - rekao je on.

Iza ove priče postoje okolnosti koje bi mnoge naterale na suze. Virdžinija je nažalost sticajem okolnosti morala da napusti školovanje daleke 1941. godine kada je njen verenik Džordž pozvan da učestvuje u Drugom svetskom ratu. Pošto nije bila u mogućnosti da tada završi svoje studije i posveti se obrazovanju,  odložila je diplomu i preselila se u Vašington kako bi brinula o svojoj porodici. 

Virdžinija je imala pravo da diplomira i nekoliko decenija kasnije, jer je njen zet u međuvremenu saznao da završni rad nije potreban za sticanje diplome. 

- Ovim poslom se bavim godinama i divno je biti cenjen - rekla je ona za novinski sajt univerziteta.

Bila prinuđena da karijeru zameni brakom

Njeno putovanje na fakultetu počelo je daleke 1936. godine kada je upisala osnovne studije. Nekoliko godina kasnije ona ih je završila u roku i otpočela master studije sa ambicijom da predaje na fakultetu.

Pošto je te daleke 1941. godine kao i većina žena u Americi bila prinuđena da zameni svoju karijeru za brak kao znak podrške ratnoj mobilizaciji i ona je isto to učinila kao i većina žena. Posvećenost porodici je nešto što se tada očekivalo od žena i to se smatralo vrhuncem žrtvovanja u to vreme. Ona je napustila studije kako bi se udala za tadašnjeg verenika pre raspoređivanja, na medenom mesecu u Oklahomi u blizini njegove vojne službe u Fort Silu.

Kada se rat završio, par se vratio u Jakimu u Vašington gde su podigli dvoje dece.

 - Nisam se vratila predavanjima, ali sam dobro iskoristila svoj sertifikat o podučavanju služeći u komisijama i odborima i pokušavajući da poboljšam obrazovne prilike kad god se ukazala prilika za to - rekla je ona u jednom ekskluzivnom intervjuu 2018.

Stipendija nosi njeno ime

Njen rad narednih godina bio je transformativan i zalagala se za poboljšanje u obrazovanju u svakom smilslu, kroz podršku, lobi i prikupljanje sredstava za mnoge koji su želeli da se školuju, a nisu mogli.

Dekan sa tog Univerziteta ju je opisao kao "žestokog zagovornika pravičnosti i mogućnosti da uči". Njeno ime nosi stipendija na Univerzitetu Pacifik Nortvest.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)