Zanimljivosti

FIRENCA PLAĆA SVAKOME KO BUDE VOZIO BICIKL UMESTO AUTA: Ko pedala, taj će i zaraditi - ovo ne bismo mogli da zamislimo u Beogradu!

Italijanski grad oduševio ceo svet.

15.05.2024 14:54

FIRENCA PLAĆA SVAKOME KO BUDE VOZIO BICIKL UMESTO AUTA: Ko pedala, taj će i zaraditi - ovo ne bismo mogli da zamislimo u Beogradu!
Shuterstock

Firenca, grad u Italiji koji je bogat istorijom i kulturom, sada prednjači i u promociji zdravijeg načina života. Nova inicijativa "Pedalajte, Firenca vas nagrađuje" ima zanimljiv način za podsticaj građana na korišćenje bicikala kao održivog i efikasnog prevoznog sredstva.

Ova jedinstvena inicijativa, koja se pokreće 3. juna, na Svetski dan bicikla, ima za cilj da promoviše korišćenje bicikla za sve sistematske vožnje, posebno one od kuće do posla i od kuće do škole ili univerziteta.

Firenca će nagrađivati građane koji se odluče za ovaj ekološki prihvatljiv način putovanja, obezbeđujući im podsticaje u vidu novčanih naknada i bonusa. Zamislite da jse ovo desi u Beogradu? Nemoguće. 

 

Iako ima egzibicionista i avanturista koji su se osmelili da pedalaju kroz beogradsku gužvu, možda naš grad nije dovoljno prilagođen ljubiteljima vožnje biciklom, niti se radi na razvijanju kulture ove aktivnosti. 

 

Evo kako da učestvujete u projektu

Kako bi učestvovali u projektu, građani treba da se registruju putem Pin Bike aplikacije, a zatim da koriste bicikle za svoja putovanja. Za svaki pređeni kilometar na rutama od kuće do posla ili od kuće do škole/univerziteta, korisnici će dobiti nadoknadu do 20 evrocenti. Dodatnih 5 evrocenti po kilometru mogu se zaraditi na opštim rutama unutar opštine Firence.

 

Inicijativa takođe podstiče i kupovinu električnih i teretnih bicikala, pružajući različite vidove podrške za ekspanziju ovih održivih transportnih sredstava.

 

Osim novčanih podsticaja, svakog meseca će biti dostupne nagrade do 100 evra za 200 korisnika koji su najaktivniji u Pin Bike aplikaciji, uključujući pređene kilometre i učešće u događajima.

Ovaj projekat, vredan milion i 200 hiljada evra, deo je šireg napora grada Firence da unapredi kvalitet vazduha i podstakne održive načine transporta. Podsticanjem korišćenja bicikala, Firenca daje primer drugim gradovima u borbi protiv zagađenja i promoviše zdraviji način života za svoje građane.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)