Zanimljivosti

STARI SNIMCI LETOVANJA NA JADRANU SU DANAŠNJOJ DECI NESHVATLJIVI: Ovako se uživalo u Jugoslaviji, bez ležaljki i kafića na svakom koraku (VIDEO)

Evo kako se letovalo u bivšoj Jugi.

10.05.2024 11:55

STARI SNIMCI LETOVANJA NA JADRANU SU DANAŠNJOJ DECI NESHVATLJIVI: Ovako se uživalo u Jugoslaviji, bez ležaljki i kafića na svakom koraku (VIDEO)
youtube/printscreen/TVMyCentury

Lepo vreme nas iznenadi na svakih nekoliko dana i najavljuje da nam se bliži sezona odmora i mnogi od su već počeli da razmišljaju o planovima za letovanje. Dok se većina ljudi danas opredeljuje za moderne opcije poput bazena u gradu ili opuštanja na terasi, možda je vreme da se prisetimo kako je letovanje izgledalo u Jugoslaviji tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka – možda i steknemo neku svežiju inspiraciju za provođenje vrelih letnjih dana.

Poslednjih godina, na YouTube platformi, primetan je porast snimaka koji prikazuju iskustva britanskih porodica koje su letovale u Jugoslaviji još od šezdesetih godina prošlog veka. Ovi snimci su sve popularniji, uglavnom dolaze iz ličnih arhiva, pružaju nam uvid u život i atmosferu tog vremena.

Kanal MyCentry na YouTube-u, posvećen prikupljanju arhivskih snimaka iz prošlosti socijalističkih država, često istražuje život u Jugoslaviji kao jednu od ključnih tema.

- Komunistička Jugoslavija bila je važna destinacija za turste iz Zapadne Evrope i Amerike. Ovo je amaterski snimak koji je načinila jedna britanska porodica sa severa Engleske tokom posete jadranskoj obali 1960. godine – piše u opisu snimka.

Podseća se da je tokom Hladnog rata Jugoslavija bila jedina socijalistička zemlja koja je bila povezana sa Pan Amerikom, tada najvećom aviokompanijom na svetu. Takođe se ističe da su obale Jugoslavije tokom šezdesetih i sedamdesetih godina bile popularna destinacija za turiste i luksuzne kruzere iz zapadnih zemalja. Jadransko more je tako bila jedno od omiljenijih destinacija.

Moramo priznati da kada zapravo vidimo kako su stranci doživljavali Jugoslaviju kroz njihove snimke i perspektivu, za to doba, život na ovim prostorima i ne izgleda toliko loše. 

Šta vi mislite? Sećate li se svojih avantura sa Jadrana ili nikada niste bili obožavatelji? Pišite nam u komentarima. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)