Zanimljivosti

DA LI JE PRISTOJNO SPUSTITI NASLON SEDIŠTA U AVIONU: Katarina je stručnjak za bonton i njen odgovor će vas iznenaditi! (VIDEO)

Prema njenim rečima postoje razlozi i za i protiv.

05.02.2024 15:20

DA LI JE PRISTOJNO SPUSTITI NASLON SEDIŠTA U AVIONU: Katarina je stručnjak za bonton i njen odgovor će vas iznenaditi! (VIDEO)
shutterstock.com

Putovanje avionom posebno na dugim destinacijama koje zahtevaju višesatno sedenje u jednom položaju može biti vrlo neprijatno. U takvim situacijama mnogi posežu za ručicom pred sedišta i spuste naslon kako bi zauzeli bolji položaj i malo odspavali.

Mnogi smatraju da je ovo potpuno nepristojno i neprihvatljivo ponašanje jer sužavate prostor putniku iza vas. Međutim, Katarina koja sebe na društvenim mrežama predstavlja kao stručnjaka za bonton tvrdi da postoje situacije kada je spuštanje naslona sedišta zapravo prihvatljivo, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila, piše britanski Miror. 

 

@katarina.etiquette AIR TRAVEL ETIQUETTE, Part 6: Seat reclining💺 A controversial yet necessary topic. Seat reclining is an available function on most flights, hence, it is not forbidden to do so.❗️However, it is good manners to always check on the passenger behind us before we recline. If they’re in the middle of a meal with the tray table open, or watching a movie on the seat screen, it is inconsiderate to disrupt it ❌ Personally, I would advise against seat reclining altogether on short haul flights ✈️ #etiquette #etiqueta #etiquettetips #etiquetterules #airplaneetiquette #manners #seatrecline #airplane #airtraveltips ♬ greedy tate mcrae unreleased - babytatie

 

Provera pre spustanja

Kako je Katarina opisala u video snimku koji je postavila na TikTok spuštanje naslona sedišta u avionu je kontroverzna, ali neophodna tema za razgovor. Prema njenim rečima nije zabranjeno spuštati naslon jer ta funkcija postoji, ali bi trebalo da proverite nekoliko stvari pre nego što ga spustite.

- Pre svega proverite da li putnik koji sedi iza vas jede ili gleda film, jer će ga vaše pomeranje naslona uznemiriti ili prekinuti. Veoma je važno da vodite računa o drugim putnicima a ne da sebično gledate samo sebe. Ako je putnik iza vas usred obroka sa otvorenim preklopom stola ili gleda film na ekranu sedišta, nepristojno je poremetiti naslonom - rekla je ona.

Katarina je naglasila da u slučaju kratkog avionskog leta ne treba spuštati sedište jer je potpuno bespotrebno. Na pitanje pratilaca na ovoj društvenoj mreži šta je sa ljudima koji moraju da spuste naslon iz medicinskih razloga, ona je istkla da je to potpuno druga priča. 

- Ako se radi o medicinskim razlozima, to je drugačija situacija! Funkcija pomeranja naslona postoji tako da nije zabranjeno spuštati sedište - dodala je ona. 

Usledili su brojni komentari na Katarinin post.

- Neko je spustio sedište na četvorosatnom letu pre neki dan dok su meni noge bile uklještene.

- Niko me nikada nije pitao da li je u redu da spuste sedište, jednostavno to urade. 

- Ja sam niska tako da to ne utiče previše na mene.

- Blago tebi, ja sam sam visok skoro dva metra i u normalnim uslovima prostor za noge mi je suviše tesan, a tek kad se spusti sedište bukvalno nemam gde da stavim noge.

- Uvek treba pitati putnika iza vas da li mu smeta. To je osnovno vaspitanje.

- Kad bismo bili malo ljubazni jedni prema drugima sve bi bilo lepše i lakše - bili su samo neki od komentara na Katarinin post.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)